五年高考练

I.阅读理解

(2016 课标全国Ⅲ,C,★★☆)

If you are a fruit grower—or would like to become one—take advantage of Apple Day to see what's around. It's called Apple Day but in practice it's more like Apple Month. The day itself is on October 21, but since it has caught on, events now spread out over most of October around Britain.

Visiting an apple event is a good chance to see, and often taste, a wide variety of apples. To people who are used to the limited choice of apples such as Golden Delicious and Royal Gala in supermarkets, it can be quite an eye opener to see the range of classical apples still in existence, such as Decio which was grown by the Romans. Although it doesn't taste of anything special, it's still worth a try, as is the knobbly(多 疙瘩的)Cat's Head which is more of a curiosity than anything else.

There are also varieties developed to suit specific local conditions. One of the very best varieties for eating quality is Orleans Reinette, but you'll need a warm, sheltered place with perfect soil to grow it, so it's <u>a pipe dream</u> for most apple lovers who fall for it.

At the events, you can meet expert growers and discuss which ones will best suit your conditions, and because these are family affairs, children are well catered for with apple-themed fun and games.

Apple Days are being held at all sorts of places with an interest in fruit, including stately gardens and commercial orchards(果园). If you want to have a real orchard

experience, try visiting the National Fruit Collection at Brogdale, near Faversham in Kent.

1. What can people do at the apple events?

A.Attend experts' lectures.

B. Visit fruit-loving families.

C.Plant fruit trees in an orchard.

D. Taste many kinds of apples.

2. What can we learn about Decio?

A.It is a new variety. B.It has a strange look.

C.It is rarely seen now. D.It has a special taste.

3. What does the underlined phrase "a pipe dream" in Paragraph 3 mean?

A.A practical idea. B.A vain hope.

C.A brilliant plan. D.A selfish desire.

4. What is the author's purpose in writing the text?

A.To show how to grow apples.

B.To introduce an apple festival.

C.To help people select apples.

D.To promote apple research.

词汇积累

1.variety n. 多种式样 2.gala n. 盛会,庆典

II.七选五

(2019课标全国Ⅰ,★★☆)

Is Fresh Air Really Good for You?

We all grew up hearing people tell us to "go out and get some fresh air." 1 According to recent studies, the answer is a big YES, if the air quality in your camping area is good.

Recently, people have begun studying the connection between the natural world and healing(治愈). 3 In these places patients can go to be near nature during their recovery. It turns out that just looking at green, growing things can reduce stress, lower blood pressure, and put people into a better mood(情绪). Greenery is good for us. Hospital patients who see tree branches out their window are likely to recover at a faster rate than patients who see buildings or sky instead. 4 It gives us a great feeling of peace.

B.So what are you waiting for?

C.Being in nature refreshes us.

D.Another side benefit of getting fresh air is sunlight.

E.But is fresh air really as good for you as your mother always said?

F.Just as importantly, we tend to associate fresh air with health care.

G.All across the country, recovery centers have begun building Healing Gardens.

词汇积累

1.oxygen n.氧气 2.sunscreen n.防晒霜

1.____ 2.__ 3.__ 4.__ 5.___

答案全解全析

五年高考练

- I.语篇解读 本文是说明文,介绍了苹果节的有关情况。在苹果节期间,你可以品尝到各种苹果。文中还提及了一些特殊的品种和苹果节的一些特色活动。
- 1.D 事实细节题。根据第二段第一句 Visiting an apple event is a good chance to see, and often taste, a wide variety of apples.可知可以品尝到很多品种的苹果。故选 D。
- 2.C 事实细节题。根据第二段中的 it can be quite an eye opener to see the range of classical apples still in existence, such as Decio which was grown by the Romans 可知选 C。
- 3.B 猜测词义题。根据 you'll need a warm, sheltered place with perfect soil to grow it 可知种此种苹果不易,故选 B。
- 4.B 推理判断题。通读全文,可以知道作者的目的是介绍苹果节。
- II.语篇解读 本文体裁为说明文。主题语境为人与自然,主题语境内容为人与环境。文章围绕新鲜空气是否对我们有好处这一话题进行阐述。本文侧重培养学生的语言能力。
- 1.E 过渡句。设空处前句提到 "go out and get some fresh air",空格处马上针对呼吸新鲜空气这件事情进行提问,然后设空处后一句就是针对提问的回答 "the answer is a big YES",所以选择 E 项。
- 2.A 主题句。设空处后面一整段都是在阐述呼吸新鲜空气的好处,尤其两次提到 oxygen(氧气),且设空处位于段首,所以设空处是整段的主题句,而且话题需要一 致,oxygen与 A 项中的 lungs 有联系,所以选择 A 项。

- 3.G 细节句。设空处前一句中的关键词 healing 与 G 项中的 Healing 对应,G 项中的 recovery 与设空处后一句中的 recovery 对应。此外,G 项中出现 Healing Gardens,后一句马上出现 In these places 来指代 Healing Gardens,因此答案是 G 项。
- 4.C 主题句。根据本段的第三句 In these places patients can go to be near nature during their recovery.可知,此段讲了接近大自然有助于病人的康复,而下文对有哪些帮助进行了进一步说明,所以在本段的最后再次进行总结,话题依然是与大自然有关,而且是总结性质的句子,所以选择 C 项。 C 项中 nature 与话题一致,与设空处后一句均是对本段话题的收尾。
- 5.D 主题句。根据设空处位置可以推测此处为主题句,是对本段话题的开启。设空处后一句中的 the sun's rays 与 D 项中的 sunlight 对应。而 D 项中的 Another side benefit of getting fresh air 又是对前面段落中阐述呼吸新鲜空气有好处的延伸,因此 D 项是最佳选项。