# Part 3 Reading for Writing, Assessing Your Progress & Video Time 基础过关练

# I.单词拼写

1.I was very pleased with your \_\_\_\_(分析) of the situation.

2.I'm interested in studying the \_\_\_\_(地球仪) in my spare time.

3.I had thought about <u>a</u> with the teacher about that, but I didn't have enough courage.

4.For developing countries, growth in output has followed a similar \_\_\_\_\_(模式).

5. He was asleep the moment his head touched the  $\underline{p}$ .

## Ⅱ.单句填空

1.Attach the coupon \_\_\_\_\_ the front of your letter.

2. The producer comes \_\_\_\_\_(regular) to collect the cameras returned to our shop for

quality problems.

3.Families are limited \_\_\_\_\_ four free tickets each.

4.Lucy pretended to be cheerful, saying nothing about the \_\_\_\_\_(argue).

5.As the explorers continue their work, new \_\_\_\_(mystery) are waiting to be discovered.

6.Some modern teaching \_\_\_\_\_(equip) as well as hundreds of computers was sent to ten schools there.

7.Schools should be lively places where students are encouraged \_\_\_\_\_(develop) their greatest potential.

8. Anyone who finishes the task first is supposed \_\_\_\_\_(win) the prize.

9. Scientists do not know why the honey guide likes eating wax, but it is very

determined in its efforts \_\_\_\_\_(get) wax.

10. \_\_\_\_\_ closing, I would like to invite you to join me in a toast to the health of Mr.Smith.

## Ⅲ.选词填空

be confident about;run out of;result in;participate in;benefit from;figure out;be attached

to; in closing; as a result of; provide for

1.It didn't take the children long to\_\_\_\_\_\_ the correct answer.

2.He has lost all his friends \_\_\_\_\_\_his foolish behaviour.

3.We \_\_\_\_\_\_this house and hate to move.

4. You will certainly get a promotion; I\_\_\_\_\_\_it.

5. The accident last week \_\_\_\_\_\_ the death of two passengers.

6.\_\_\_\_\_, I'd like to say again how delighted we are to be in your country.

7.So far those who \_\_\_\_\_\_ practicing it sing high praise of it.

8.Elaine wouldn't let him \_\_\_\_\_ her.

9.He is the man who \_\_\_\_\_\_ the exhibition with you yesterday.

10.You needn't worry about \_\_\_\_\_ money.

Ⅳ.课文语法填空

Countries around the globe are spending billions of dollars and lots of time on various space missions, whether to Mars 1 other planets much further away.

Firstly, 2 (explore) space has already made a difference in the fight against world hunger. A number of the satellites record data on land and weather patterns.As

<u>3</u> result, space-based science has helped farming in its efforts to grow enough food <u>4</u> (feed)Earth's increasing population.

Secondly, space exploration has already promoted technological <u>5</u> (improve) that benefit us all.High-end products around the world <u>6</u> (make)to a higher standard now because of advanced technology <u>7</u> was first created to meet the requirements for space exploration.

Finally, sending astronauts into space has helped people to think about the world's problems and even to find ways <u>8</u> (solve) them. Seeing pictures of our planet as an island in a black sea made people realise that our planet's resources are limited. The <u>9</u> (great) attention at present is on Mars because it is closer to Earth. In the future,humans may live on both planets.

<u>10</u> closing, exploring space provides the world with many different benefits. Therefore, it should continue so as to provide new and better solutions to people's shortterm and long-term problems.

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.

 6.
 7.
 8.
 9.
 10.

## 能力提升练

А

# (2019河南河大附中第一次月考,★★☆)

When I was a child, I dreamed of becoming different kinds of people in the future. Sometimes, I wished I was an astronaut going up into space, finding new planets and jumping around in a cool spacesuit. Sometimes, I imagined being a cowboy in the Wild West, wearing cool cowboy boots. On other occasions, I pretended to be a famous footballer, using my skills to score lots of goals for my team.

Looking back, I realize that imagination is a wonderful thing. I was able to create entire environments and scenarios(剧情梗概) in my head, using nothing more than my brain, and make things in my everyday surroundings to fit a story of the day. Growing up with siblings(兄弟姐妹) also helped, as it meant that even bigger stories could be created. We could combine our ideas and put our thoughts into action. It also allowed for more varieties(变化) in the stories, as sometimes I could be a hero while on other occasions, I would be a bad guy.

One of my all-time favorite memories as a kid was playing in my back garden. I played the role of Indiana Jones with my younger sister as my assistant and my brother as a bad person. We used everything in our garden, from the path to the fence, as a part of the storyline to create troubles that needed to be overcome, and we would keep the story going for hours! My personal favorite game was searching the Easter eggs. My brother hid small chocolate eggs around the garden and my sister and I had to find them by answering questions or solving a puzzle. It was difficult, but finally we found all the eggs and shared them together.

1. What do we know about the author from his childhood?

A.He enjoyed living a life full of freedom.

B.He was fond of experiencing adventurous things.

C.He was always imagining a bright life for his future.

D.He had a clear picture of what he would do after growing up.

2. When playing the game—searching the Easter eggs, \_\_\_\_\_.

A.the author hid chocolate eggs around the garden

B.the author's sister answered questions or solved a puzzle alone

C.the author's brother took up the job of finding the chocolate eggs

D.the author, his brother and his sister would share the chocolate eggs after finding eggs

3. What would be the best title for the passage?

A.My Creative Imagination

B.My Childhood

C.My Positive Life Today

D.My Pride in Myself

(2019 安徽凤阳一中上期末,★★☆)

Do women make BETTER astronauts? Russia locks an all-female crew in a space simulator(太空模拟器) for eight days to find out. Six Russian women have been sent into a spaceship to begin a unique experiment testing how an all-female crew would relate to others on a trip to the Moon and back.

"It's interesting for us to see what is special about the way a female crew communicates," said Sergei Ponomaryov, the experiment's leader. "It will be particularly interesting in terms of psychology," said the institute's director Igor Ushakov. "I'd like to wish you a lack of conflicts, even though they say that in one kitchen, two housewives find it hard to live together," he added.

The volunteers include scientific researchers, a doctor and a psychologist. The test period simulates(模仿) a flight to the Moon and back, with the women carrying out 10 experiments covering psychology and human biology. Russia sent the first woman into space, Valentina Tereshkova, in 1963 but has fallen behind since. Last year, it sent its fourth female astronaut into space, Yelena Serova. Serova complained of a great deal of media interest in how she would wash her hair aboard the International Space Station, pointing out that male astronauts did not face the same line of questioning.

The women found themselves fielding questions at a press conference about how they would act without men or makeup for eight days. "We are very beautiful without makeup," said participant Darya Komissarova. Her colleague Anna Kussmaul was more direct: "We are doing work. When you're doing your work, you don't think about men and women." They plan to spend their 11/2 hours per day of free time watching films, reading and playing board games. Team leader Yelena Luchnitskaya said she expected the women to deal with any conflict.

4.In which column can you find this passage on a website?

A.Education. B.Entertainment.

C.Science. D.Economy.

5. What's the purpose of the experiment?

A.To show that women can do better than men.

B.To test whether women can be good astronauts.

C.To gather information about the conditions in space.

D.To measure the distance from the earth to the moon.

6. What do we know from what Igor Ushakov said?

A.Women cannot live peacefully in space at all.

B.There may be conflicts among the women astronauts.

C.The female crew will deal with each other in a new way.

D.Being in the same kitchen helps the women live together.

II.七选五

(2019 安徽淮北一中 12 月月考,★★☆)

Whether they are big or small, everyone has dreams. Perhaps you have dreams which you have yet to realize. I certainly do. One reason why dreams never come true is that we don't have a system in place to work towards them. Start working towards your goal today. Here are some steps to help you realize your dream: ★Identify(确认) your dream.

List what your dream would look like. <u>1</u> If your dream is to create a new moon, you may be disappointed, but don't be afraid, either. If your dream is to be an author, that's a dream you can achieve, but it may not be realistic to write the next The Purpose Driven Life.

## <u>★ 2</u>

Write down action steps you can take towards your goal. Sticking with the idea of being an author, perhaps you could start with a blog. Then move to outline chapters. You might set aside a few hours a week to actually write the book. Record realistic dates to complete each step.

 $\star$ Take a risk.

If you really want to succeed, you must be willing to risk failure. <u>3</u> The ones who achieve their dreams are the ones who are willing to take the risk.

★Stay consistent(一致的).

If you want to achieve your dream, you will have to keep at the task, even during the hard time. <u>4</u> These are how habits are developed. Many give up too soon, often just before the turning point towards success comes.

 $\bigstar$ Get started.

The longer you wait, the less likely you are to begin. 5

A.Make an action plan.

B.Clearly, it needs to be available.

C.Push yourself to complete scheduled action steps.

D.Facing challenges, most of us work harder.

E.Every great dream has a bit of risk involved.

F.Share your plan with people who like challenges.

G.If you think the dream is worth achieving, start today.

1.\_\_\_\_\_ 2.\_\_\_\_ 3.\_\_\_\_ 4.\_\_\_\_ 5.\_\_\_\_

#### Ⅲ.读后续写

(2019浙江温州中学6月月考,★★☆)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。

A little girl whose parents had died lived with her grandmother and slept in an upstairs bedroom.

One night there was a fire in the house and the grandmother died while trying to rescue the child. The fire spread quickly, and the situation was terrible.

Neighbors called the fire department, and then stood helplessly by, unable to enter the house because flames blocked all the entrances. The little girl appeared at an upstairs window, crying for help, just as word spread among the crowd that the firefighters would be delayed a few minutes because they were all at another fire site.

Suddenly, a man appeared with a ladder, put it up against the side of the house and disappeared inside. When he reappeared, he had the little girl in his arms. He delivered the child to the waiting arms below, and then disappeared into the night.

An investigation revealed that the child had no living relatives, and weeks later a meeting was held in the town hall to determine who would take the child into their home and bring her up.

A teacher said she would like to raise the child. She pointed out that she could ensure her a good education. A farmer offered her a sheltered upbringing on his farm. He pointed out that living on a farm was healthy and satisfying. Others spoke, giving their reasons why it was to the child's advantage to live with them.

Finally,the town's richest resident rose and said,"I can give this child all the advantages that you have mentioned here,plus money and everything that money can buy."

Throughout all this, the child remained silent, her eyes on the floor.

"Does anyone else want to speak?" asked the meeting chairman. A man came forward from the back of the hall. He walked slowly and appeared to be in pain.

#### Paragraph 1:

When he got to the front of the room, he stood directly in front of the little girl and held out his arms.

### Paragraph 2:

When asked about her choice, the girl gave people the reasons firmly.

## 答案全解全析

#### 基础过关练

I.1.analysis 2.globe 3.arguing 4.pattern 5.pillow

II.1.to 句意:把优惠券附在信的正面。attach...to...把……附在……上。故填 to。 2.regularly 句意:生产商定期来收走因质量问题退回到我们商店的相机。考查副 词。设空处修饰谓语动词,因此应该用副词形式。

3.to 句意:每户限发四张免费票。考查固定搭配。limit...to...把……限量在……。 故填 to。

4.argument 句意:露西假装高兴,只字未提争吵的事。考查词性转换。根据空前面的定冠词 the 可知所填词应该是名词,argue 的名词形式是 argument。

5.mysteries 句意:在探险家们继续他们工作的时候,新的谜正等着被发现。考查名词单复数。根据主句中的 are 可知,所填词应该是复数名词。

6.equipment 句意:一些现代化的教学设备和数百台电脑被送到那里的十所学校。 设空处作主语,因此应该用名词形式,equipment是不可数名词。

7.to develop 句意:学校应该是鼓励学生发展他们最大潜能的充满生机的地方。考查非谓语动词。be encouraged to do sth.被鼓励做某事。

8.to win 句意:任何先完成这项任务的人都应该得奖。考查非谓语动词。be supposed to do sth.应该做某事。

9.to get 句意:科学家们不知道为什么响蜜列科小鸟喜欢吃蜂蜡,但它在努力得到 蜂蜡方面意志非常坚定。考查非谓语动词。in one's efforts to do sth.努力做某事。
10.In 句意:最后,我想邀请你与我一起为史密斯先生的健康干杯。考查介词。in closing 最后。 III.1.figure out 2.as a result of 3.are attached to 4.am confident about 5.resulted

in 6.In closing 7.have benefited from 8.provide for 9.participated in 10.running out of

IV.1.or 考查连词。whether...or...无论……还是……。

2.exploring 考查非谓语动词。分析该句结构可知此处应用动名词短语作主语。

3.a 考查冠词。as a result 结果是。

4.to feed 考查非谓语动词。此处应该用不定式作目的状语,表示 grow enough food 的目的。

5.improvements 考查词性转换。所填词作及物动词 promoted 的宾语,因此应该是 名词,再根据其后的定语从句中的谓语动词可知,该名词应该用复数形式。

6.are made 考查动词的语态、时态和主谓一致。主语 products 与 make 之间是被动关系,因此应该用被动语态,再结合全文时态可知,此处应该用一般现在时,且主语为复数形式,故填 are made。

7.that/which 考查定语从句。设空处引导定语从句,先行词为 technology,关系词在 从句中作主语,因此应该填 that 或 which。

8.to solve 考查非谓语动词。此处作定语,修饰中心词 ways,因此应该用不定式形式。ways to do sth.做某事的方法。

9.greatest 考查形容词最高级。根据定冠词 The 并结合语境可知,此处应该用形容 词的最高级形式。

10.In 考查介词。in closing 最后。

#### 能力提升练

Α

Ι.

语篇解读 本文是一篇夹叙夹议的文章。想象力是人类创新的源泉,是创造的动力, 会影响一个人的人生态度。"我"的童年就是一段充满想象力的美好岁月。

1.C 细节理解题。根据文章第一段可知,作者小时候曾经想象过自己未来成为宇航员、西部牛仔、足球运动员,由此可知,作者小时候对未来有着美好的憧憬,故选C。

2.D 细节理解题。由文章最后一段的内容可知,作者的哥哥藏巧克力蛋,作者的妹妹和作者来找,最后他们一起分享巧克力蛋。故选 D。

3.A 主旨大意题。文章描述了作者小时候丰富的想象力,也介绍了作者和兄弟姐 妹一起玩的富有想象力的游戏,故选 A。

В

语篇解读 本文主要介绍了俄罗斯进行的一项特殊实验:利用太空模拟器观察六名 女宇航员在太空环境下的日常生活。

4.C 推理判断题。根据全文内容可知本文主要介绍了一项太空实验,所以可推知从网站的"科学"栏目中能够看到此文。

5.B 细节理解题。根据第一段可知,这项实验的目的是测验女性能否成为好的宇航员。

6.B 推理判断题。根据第二段最后一句可知,Igor Ushakov 提到有些人说在一个厨房里两个家庭主妇无法很好地相处,那么在太空中女宇航员在空间极其有限的情况下可能会发生冲突。由关键信息 I'd like to wish you a lack of conflicts, even though they say that in one kitchen, two housewives find it hard to live together 可判断。

II.语篇解读 文章介绍无论大小,每个人都有梦想,而梦想永远不会实现的一个原因是我们没有一套合适的方法。下面给出了帮助你实现梦想的一些步骤。

1.B B选项意为"显然它需要具有可行性(能够实现)",设空处前一句介绍要列出你的梦想将是什么样子,下一句介绍像创造一个新月亮,这样的梦想会让你感到失望,故选B。

2.A "Make an action plan."与本段中的关键信息"action steps"和"realistic dates to complete each step"等意义一致。故选 A。

3.E 由本段小标题"Take a risk."以及本段中多次出现的"risk"可知,E选项符合语境。
4.C 本段主要讲述"要想实现自己的目标,就需要坚持不懈"。C选项意为"督促自己完成事先安排的行动步骤",符合语境。空后句主语 These 指代 scheduled action steps。

5.G 由小标题"Get started."可知,G选项"如果你认为这个梦想是值得实现的,现在 就开始。"符合语境。

III.One possible version:

#### Paragraph 1:

When he got to the front of the room, he stood directly in front of the little girl and held out his arms. His hands and arms were terribly scarred. The little girl cried out, "This is the man who rescued me!" With a leap, she threw her arms around the man's neck. She buried her face in his shoulder and sobbed for a few moments. Then she looked up and smiled at him.

### Paragraph 2:

When asked about her choice, the girl gave people the reasons firmly. She said in a low but determined voice, "I really desire to get a good education that will give me chances to live my dreams. Besides, I know that money means a lot to me since I have no relatives to rely on. But, it's the man who saved my life when I was desperately facing a fire like that. Without him, I wouldn't be here, waiting for a new choice. I hope that I can do whatever I can to pay back his kindness."