UNIT 4 JOURNEY ACROSS A VAST LAND

Part 1 Reading and Thinking

基础过关练

I.单词拼写
1.Soldiers have temporarily crossed the(边界) between the two
countries.
2.The government has carried out(大规模的)publicity(宣传) on
the opening of Beijing-Xiong'an Intercity Railway(京雄城际铁路).
3.The chairman quipped(打趣) that he would rather sell his(航空
公司) than sell his computer systems.
4.The movie is(很好的). It is really a pity that you didn't watch
it.
5.The appearance of COVID-19 has(引起) people's thinking that
it's possible for it to live with human beings together for a long time.
6.Sam has tried the climbing before, but the storm kept him from
reaching the(顶峰).
7.On his way home from school, he heard a clap(霹雳声) of t, and
soon it began to rain.
Ⅱ.选词填空
a bunch of;take sb.'s breath away;in addition to
1 the 81 positive comments, 26 students had neutral(中立
的), mixed, negative or off topic views.

2. The English teacher won first prize in the le	ecture contest, so her
students gave herflowers.	
3. This place was so beautiful, and everywher	e she turned she saw
something that	
III.单句语法填空	
1.Alice was very glad to find her in such a _	(please) temper.
2.He bought extra food in(anticipation)	ate) of more people coming
than he'd invited.	
3. You'd better put on more clothes. It's	(freeze) outside.
4.I took what he said(literal), but l	ne really meant something
else.	
IV.完成句子	
1.从山顶上看,这所学校看起来像一个大花	园。
	, the school looks
like a big garden.	
2.正如在报纸上所报道的那样,两国间的谈	判正在取得进展。
	, talks between the countries
are making progress.	
3.一个门牙不见了的小男孩跑进了房子。	
A little boy	ran into the house.

V.课文语法填空

Li Daiyu and her cousin Liu Qian went to Canada to visit their		
cousins in Halifax on the Atlantic coast. Before starting out, they spent a		
couple of(day) in Vancouver, seeing the sights. On the morning of		
departure, the two girls arose early 2 (take) the train to Lake Louise,		
passing through the Canadian Rockies. They spent the night, and then		
took 3 coach bound north through the Canadian Rockies to Jasper.		
From Jasper, they caught the train towards Toronto. One of the train's		
first stops4_(be) in Edmonton, the provincial capital of Alberta, the		
centre of Canada's huge oil and gas5(drill) industry. From		
Edmonton, the train headed southeast across the great Canadian Prairie.		
They went through two wheat-growing provinces, <u>6</u> they saw a		
bunch of farms that covered a very large area. After another day on the		
train,7(eventual) they were back in the city of Winnipeg. From		
there, they travelled through the night, and woke up in Ontario. The train		
8 (thunder) on, through the rolling hills. Night came again, and the train		
turned south towards Toronto. When they woke up the next morning,		
they could see the wide stretch of Lake Huron. It was not until 9:30 a.m.		
9 they finally reached the capital of Ontario, Toronto. All in all, 10		
(they)trip from Vancouver to Toronto had taken a duration of four days.		
1 2 3 4 5		
6 7 8 9 10		

能力提升练

I.阅读理解

A

主题语境: 人与社会——热门景点 语篇类型: 应用文 建议用时: 6

(2021河北邢台高二上期中,★冷)

Popular Attractions in San Francisco

San Francisco is a famous city in northern California on America's west coast. There are beautiful landmark sites such as the Golden Gate Bridge and winding Lombard Street.

Golden Gate Bridge

The Golden Gate Bridge is the symbol and landmark of San Francisco. The bridge spans the entire San Francisco Bay and the Golden Gate, making it an important transportation hub linking San Francisco with cities to the north. Many US movies and TV shows have been filmed here.

Fisherman's Wharf

Fisherman's Wharf is a strip(狭长地带) extending from Ghirardelli Square all the way to Pier 35 and close to popular destinations such as Chinatown and the Lombard Street. Famous sites such as the Alcatraz Island, Golden Gate Bridge, and Bay Bridge can also be sighted in the distance. This is home to a wealth of shops and restaurants and lively street shows can be seen everywhere.

Lombard Street

Lombard Street is so named for its multiple hairpin turns(急转弯). The 40 degree inclination(倾斜度) here poses a serious challenge to driving skills. The whole street is paved with bricks and lined on either side with foliage as well as multicolored flowers, offering diverse views all around the year.

Palace of Fine Arts

The San Francisco Palace of Fine Arts was originally built to display works of art for the Panama Pacific International Exposition in 1915, but was rebuilt in 1962. The lake and surrounding trees are also home to wildlife, such as ducks, birds and raccoons. On top of the dusky red stone pillars stand sculptures of nymphs, which are a favorite subject of many photographers.

1. Where should visitors go if they are movie fans?

A.The Palace of Fine Arts.

B.Fisherman's Wharf.

C.Lombard Street.

D.The Golden Gate Bridge.

2. What is Lombard Street named for?

A.Multicolored flowers.

B.The bricks.

C.Its sharp turns.

- D.Diverse views.
- 3. What can visitors do at the Palace of Fine Arts?
- A. Take pictures of sculptures.
- B.Improve their driving skills.
- C.Appreciate lively street shows.
- D.Enjoy delicious food.

В

主题语境: 人与自我——正确的人生态度 语篇类型: 记叙文 建议用时: 8

(2020 云南玉溪一中高二上期中,★)

It was a rainy day. I had no desire to drive along the winding mountain road to my daughter Carolyn's house. But she had insisted that I come to see something at the peak of the mountain.

So here I was, although unwilling to make the two-hour journey through mist and rain. After lunch, my daughter requested me to drive her to Barage. After a ten-minute drive, we parked the car and got out. We walked along a path that was thick with old pine needles. Huge black green evergreens towered over us. Gradually the peace and silence of the place began to fill my mind. Then we turned a corner and stopped—and I gasped in amazement.

From the peak of the mountain to the slopes and valleys were rivers of daffodils(水仙) in full bloom. A sea of amazing color was like a carpet before us. It looked as though the sun tipped over and spilled gold down

the mountainside. At the center hung a waterfall of purple <u>hyacinths</u>. Here and there were breathtaking tulips.

So many questions filled my mind. Who created such beauty? Why? How?

As we approached home, we saw a sign that read "Answers to the Questions I Know You Are Asking." The first answer was: "One Woman—Two Hands, Two Feet, and Very Little Brain." The second was: "One at a Time." The third: "Started in 1958."

I was so moved by what we had seen. "She changed the world," I said, not getting over the shock. "One bulb(球茎) at a time. She started almost 40 years ago. It was probably just the beginning of an idea, but she kept at it."

"Imagine," I added, "if I had had a vision and worked at it, just a little bit every day, what might I have accomplished?"

Carolyn looked sideways at me, smiling. "Start tomorrow," she said, "better yet, start today."

4. What does the underlined word "hyacinths" in Paragraph 3 probably refer to?

A.A kind of flower.

B.Famous waterfalls.

C.Mountain springs.

D.The name of a place.

- 5. What did the author learn from the sign?
- A. Easier said than done.
- B. Well begun, half done.
- C. Women can shake the world.
- D.Little steps add up to big success.
- 6. What is the best title of the passage?
- A.An Amazing Trip to Barage
- B.A Moving Story of a Mother's Love
- C.A Special Sign on the Way Home
- D.A Valuable Lesson From a Woman
- II.七选五

(2021 山西师大附中高二上月考,★)

When is the last time you slept under the stars and cooked dinner over an open fire? You never know—you may just fall in love with the great outdoors and turn it into an annual vacation!

Escape the busy city life

Why go camping? 1 Once your tent and campsite are set up, you don't have to worry about cleaning, laundry or any other tasks that seem to consume your everyday life. And it's a chance for you to turn off the smart phone, computer and other electronics to just sit back and relax.

Gain the newfound appreciation for Mother Nature 2 From beautiful mountains to freshwater lakes ideal for swimming, you'll have your pick of outdoor activities to engage in. Quality time with friends and family This will give your friends and family a chance to have some true quality time together whether it's playing sports, cooking or simply talking to one another — without the usual distractions. You can learn new skills Living outdoors gives you the opportunity to learn some survival skills. 4 You may also learn how to protect yourself from mosquitoes and other insects, as well as experience how many material possessions you really can do without. Camping is affordable When it comes to budget vacations, a camping trip is one of the most economical choices for a family getaway. Groceries can be bought ahead of time and once you've settled into the campsite, there's no need to worry about purchasing more food or buying souvenirs. 5 Happy camping! A.Decide whom you are camping with.

B.Make it a rule to keep the electronic games at home.

C. You'll likely manage to build a fire after a camping trip.

D.Planning a camping trip begins with the desire to get outdoors.

E.It gives you the opportunity to do nothing for a weekend or even		
longer.		
F.There's so much beauty in the outdoors and we rarely get the chance to		
appreciate it.		
G.So if you're looking for a trip that's going to save money, get out there		
and set up that tent.		
1 2 3 4 5		

答案全解全析

UNIT 4 JOURNEY ACROSS A VAST LAND

Part 1 Reading and Thinking

基础过关练

- I .1.border 2.massive 3.airline 4.awesome 5.aroused 6.peak 7.thunder
- II .1.In addition to 2.a bunch of 3.took her breath away
- III.1.pleasant/pleasing 考查词性转换。句意:发现她脾气这么好,艾丽斯很高兴。所填词作定语,修饰 temper,因此应填 please 的形容词形式 pleasant 或 pleasing,表示"令人愉快的"。
- 2.anticipation 考查词性转换。句意:他预料来的人会比邀请的多,就多买了食物。设空处前后均是介词,此处应该用名词形式,构成介词短语 in anticipation of,意为"预计;预料到",符合题意。
- 3.freezing 考查形容词。句意:你应该多穿点衣服。外面冷得不得了。 此处作表语,应用 freeze 的形容词形式 freezing,意为"极冷的"。 易错分析

本题容易误用 frozen,忽视此处的语境。此处指"非常冷的天气", 作表语,描述天气情况。frozen"冷冻的"。

- 4.literally 考查副词。句意:我从字面上理解他说的话,但他实际上另有所指。所填词修饰动词 took,因此应该用副词。
- IV.1.Seen from the top of the hill 2.As is reported in the newspaper(s) 3.with his front teeth missing

- V.1.days 考查名词单复数。a couple of 意为"几个",后接可数名词复数。
- 2.to take 考查动词不定式。两个女孩早早起床的目的是赶火车,故此处应用不定式短语作目的状语。
- 3.a 考查冠词。coach 在此处意为"长途汽车",是可数名词,在文中第一次出现,表泛指,因此用不定冠词 a。
- 4.was 考查时态及主谓一致。"one of+可数名词复数"作主语,谓语动词用单数形式。结合文章语境可知,此处描述的是发生在过去的事,应用一般过去时,故填 was。
- 5.drilling 考查动名词。此处表示石油和天然气钻探工业,设空处与前面的 oil and gas 一起作定语,修饰 industry,因此应该用动名词,说明被修饰名词的用途。
- 6.where 考查定语从句。分析句子结构可知,设空处引导非限制性定语从句,先行词是 two wheat-growing provinces,从句中缺少地点状语,因此用 where。
- 7.eventually 考查副词。设空处作状语,修饰其后整个句子,因此应该用副词。
- 8.thundered 考查时态。设空处作谓语,根据文章语境可知,应该用一般过去时表示过去发生的动作,故填 thundered。
- 9.that 考查强调句型。此处构成强调句型"It was+被强调部分+that...",被强调部分是 not until 9:30 a.m.,故设空处应填 that。

10.their 考查代词。设空处作定语,修饰 trip,因此应该用形容词性物 主代词,故填 their。

能力提升练

I . A

◎语篇解读 本文是一篇应用文。旧金山是美国西海岸加利福尼亚州 北部的一个著名城市。文章主要介绍了旧金山的四个热门景点以及它 们各自的特色。

- 1.D 细节理解题。根据 Golden Gate Bridge 部分中的"Many US movies and TV shows have been filmed here."可知,许多美国电影和电视节目都在这里拍摄。所以,如果游客是影迷,他们应该去金门大桥。故选 D。
- 2.C 细节理解题。根据 Lombard Street 部分中的"Lombard Street is so named for its multiple hairpin turns."可知,Lombard Street 因它的多个急转弯而得名。故选 C。
- 3.A 细节理解题。根据 Palace of Fine Arts 部分中的"On top of the dusky red stone pillars stand sculptures of nymphs, which are a favorite subject of many photographers."可知,在暗红色的石柱顶部矗立着仙女的雕塑,这是许多摄影师最喜欢的题材。所以可知,游客可以在艺术宫给雕塑拍照。故选 A。B 项"提高他们的驾驶技能";C 项"欣赏热闹的街头表演";D 项"享受美味佳肴"。B 项是可以在伦巴底街做的事;C 项和 D 项是可以在渔人码头做的事。

【高频词汇】 1.extend v.延长;扩展;扩大;使伸长 2.all the way 一直; 一路上 3.destination n.目的地 4.a wealth of 大量的 5.multiple adj. 数量多的 6.pose v.造成(威胁、问题等);引起;产生 7.diverse adj.不同的;相异的;多种多样的

8.originally adv.起初 9.display v.陈列;展示

В

- ◎语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的一次野外经历,并由此告诉我们成功在于点滴的积累。
- 4.A 推理判断题。前文提到:从山顶到山坡和山谷,都是盛开的水仙花。 此处是说中间挂着一条紫色的什么瀑布。由此可推断 hyacinths 应该 指的是一种花。故选 A 项。B 项"著名的瀑布";C 项"山泉";D 项"一个 地方的名字"。
- 5.D 推理判断题。根据第六段中的关键点 She changed the world、One bulb at a time、She started almost 40 years ago 可知她用了近四十年的时间,每次栽种一根球茎,最终改变了"世界"。由此可知,作者的感触是:成功在于点滴的积累。故选 D 项。A 项"说易行难";B 项"好的开始是成功的一半";C 项"女人可以震撼世界"。
- 6.D 主旨大意题。本文讲述了作者在一次野外经历中从一位女士身上受到启发——成功在于点滴的积累。故选 D 项。A 项"Barage 的神奇之旅";B 项"母爱的动人故事";C 项"回家路上的一个特别标志"。

- 【高频词汇】 1.insist v.坚决要求 2.unwilling *adj*.不情愿的 3.tower over sb.高于,超过(附近的人) 4.approach v.接近,靠近 5.get over 从.....中恢复过来;克服 6.accomplish v.完成
- II. ②语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了露营游玩的诸多好处,如它既能让我们拥有陪伴家人的黄金时光,又可以让我们暂时远离忙碌的生活等等。
- 1.E 根据上句"Why go camping?"可知,此处回答人们去露营的原因,结合下文搭起帐篷、关掉手机等内容可推断,它可以给你在周末甚至更长的时间里什么都不做的机会。故选 E。
- 2.F 根据本段标题以及下句内容可知,此处介绍的是户外活动中看到的风景,在户外,有这么多的美景,我们很少有机会欣赏它。选项 F 中的信息词 outdoors、appreciate 与标题中的 appreciation 以及下句中的 outdoor 呼应。故选 F。
- 3.B 根据本段标题以及下句内容可知,这会给你机会与家人和朋友一起度过黄金时光。显然在露营的时间里,没有工作和电子产品的打扰才能和朋友或家人一起做运动、做饭或交谈,因此此处指的是应该把将电子游戏放在家里作为一种规则。故选 B。
- 4.C 根据上句"Living outdoors gives you the opportunity to learn some survival skills."和下文"You may also learn how to protect yourself from mosquitoes and other insects"可知,此处介绍野外生存的技能,下句中的 also 表示递进关系,所以设空处也是在描述学习到的生存技能。C 选项"野营后你可能会设法生火",符合语境。故选 C。

5.G 根据本段标题以及上文的"When it comes to budget vacations, a camping trip is one of the most economical choices for a family getaway." 可知,本段介绍的是旅游开支。选项 G"因此如果你正在寻找一种省钱的旅行,那就出去搭个帐篷吧",符合语境。故选 G。

【高频词汇】 1.consume *vt*.消耗,耗尽 2.engage in 从事;参与 3.quality *adj*.优质的;高质量的 *n*.质量,品质;特征 4.ahead of time 提前 5.settle into/in 安顿下来 6.purchase *v*.购买;获得 长难句分析

原句 This will give your friends and family a chance to have some true quality time together whether it's playing sports, cooking or simply talking to one another — without the usual distractions.

分析 该句是一个主从复合句。主句中不定式短语 to have some true quality time together 作后置定语修饰 a chance;连词 whether 引导让步 状语从句,介词短语 without the usual distractions 作状语。

句意 这将会让你的朋友和家人有机会拥有一些真正在一起的黄金时光,无论是运动、烹饪或只是互相聊天——没有平常令人分心的事。