全书综合测评

(满分:120分;时间:100分钟)

第一部分 阅读(共两节,满分50分)

第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)

阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。

A

Four Family-friendly Autumn Walks in the UK

With the coming of autumn, we have decided to make a list of autumn walks for you and the whole family. These places will include historic buildings, wonderful scenery and wildlife for all to enjoy.

Formby Nature Reserve, Liverpool

Formby is a coastal town just north of Liverpool and is luckily one of the few places in Britain where there are a large number of red squirrels. Children will love the excitement of getting to see these cute animals. The paths are well protected, meaning they are fit for pushchair users. And dogs are allowed, too.

Hadrian's Wall, Newcastle

The 74-mile-long Hadrian's Wall was completed by the Romans in 128 AD after 6 years' building. Autumn walks along Hadrian's Wall are an excellent way to educate children on the history of the British Isles and really get up close to the styles of Roman buildings rather than just seeing

them in a textbook!

Lyme Park, Peak District

Not only is Lyme Park home to many trees, it is also home to a group of medieval (中世纪的) red deer and a huge Edwardian country manor (庄园). This Peak District walk is quite fit for families, and along the way are playgrounds and tree houses, making sure that the little ones that you are with will never feel bored.

Lakeside Walk at Stowe, Buckinghamshire

This place is on the outskirts of London and provides people with perfect chances to escape from the busy city lifestyle. The flat and wide path around the river makes it more than fit for pushchair or wheelchair users. This walk is short in length, meaning it is a great way to introduce any young one to walking as a hobby. The walk is great all year round.

1. Where can kids learn about the buildings of ancient Rome?

A.Lyme Park.

B.Hadrian's Wall.

C.Lakeside Walk at Stowe.

D.Formby Nature Reserve.

2. What do Formby Nature Reserve and Lyme Park have in common?

A. They have old manors.

B.They allow pet dogs in.

C. They have cute animals.

D. They provide play areas for kids.

3. What is special about the Lakeside Walk at Stowe?

A.It is a bit difficult for wheelchair users.

B.It is quite fit for long-walk lovers.

C.It is especially pleasant in autumn.

D.It is fit for a quiet and relaxing stay.

В

People all have something to say. Some express their passion (强烈的感情) through clothes, art, or community involvement. Others express themselves with poetry, which has diverse poetic forms to express unique thoughts, experiences, and imagination at the fourth annual People's Poetry Festival held Feb. 28 through March 2.

"The People's Poetry Festival keeps getting bigger and bigger—it's an event we're really proud of," said Dr. Mark Hartlaub, College of Liberal Arts Dean at Texas. The festival covered a wide variety of topics including nature, humor, women and history. From the panels to the open microphone night, the islander's community, along with 43 published poets from around the country, local high school students, and the general public came together to share their love of poetry.

The panels were full of passionate readings and lively discussion. For the first time ever, musical poetry was performed at the event. The "Home-brewed" panel was made up of all local poets. The "From Page to

the Stage" panel focused on slaming(猛烈抨击) poetry, and the "Humor" panel was greeted with levels of laughter from the crowd. All the panels were live streamed on the People's Poetry Facebook page. "The poetry and poets were all my students wanted to talk about in class this week," said Dr. Chuck Etheridge, professor of English who attended many of the panel readings.

Celebrating exceptional writers is another part of the People's Poetry Festival. On the opening night, the People's Poetry Festival committee named Madeline Ricondo of Tuloso—midway as the winner of the Robb Jackson Writing Award for high school students. This award honors the late Dr. Robb Jackson, Texas A&M University System Regents Professor and professor of English at A&M—Corpus Christi, whose poetry shared his life experiences and observation of Corpus Christi. Ricondo received a \$100 gift card, plus, three poetry books with local ties including a copy of Jackson's "Open Heart". The People's Poetry Festival committee also recognized Juan Manuel Perez, award-winning poet and local history teacher, as the 2019—2021 Poet Laureate (桂冠诗人) of Corpus Christi.

4. What can be inferred about the People's Poetry Festival?

A.It tends to last a week.

B.It is held once a year.

C.Its poetic form is single.

D.It is catching on globally.

5. Which can possibly replace the underlined word "panels" in Paragraph 2?

A.Groups. B.Days.

C.Topics. D.Poems.

6. What was special about the 4th People's Poetry Festival?

A.It was on live television.

B.Diversity was highlighted.

C.All the poets were local.

D.Musical poetry was introduced.

7. What is the main idea of the last paragraph?

A.Celebrating award-winning poets.

B.Honoring the late Robb Jackson.

C.Advertising the 4th People's Poetry Festival.

D.Introducing the 2019—2021 Poet Laureate of Corpus Christi.

 \mathbf{C}

In 2012, an iPhone fell into my hands. This smart technology seemed like the entrance to only fun and positive things like chatting with friends and blogging.

However, seven years later, I have become horribly limited to it.

Recent reports show that <u>I'm not alone</u>. According to a study, Americans spend an average of five hours a day on smart devices (装置) and about

2.5 of those hours are spent on social, messaging, media and entertainment apps.

It's hard to explain when the love and joy I felt for my iPhone turned into a dependency. I fell asleep to my phone every night and woke to it each morning. I checked the weather app every morning before I chose how to dress for the day. I used it to help me find my way through a city I should know well enough on my own. I updated my email box every time I picked my phone up.

Just like with any addiction, my phone dependency began to influence my life. While spending time with my family, I'd stare into a small screen on my lap instead of being involved in communicating with my loved ones. At work, my productivity levels dropped. And then, my four-year relationship came to an end. Eventually, I was left with years of memories and a mobile phone that couldn't provide enjoyable company across a dinner table, share in the joy of experiencing a concert or kiss me goodnight before bed.

Now, I move through life with more purpose and intention. I've cut back on carelessly giving away my limited time and attention to my phone. Instead, I focus my efforts on being as present as possible. Truly training the mind to stay present is a long and challenging road, but it's important to start somewhere.

I hope you'll take a deep look at your own phone habits and

reevaluate how important a role you are letting it play in your life. Whether or not you've reached a place in your life where your screen time feels problematic, there's no harm in mindfully giving your current practices some thought.

8. What does the author mean by saying "I'm not alone" underlined in Paragraph 2?

A.He takes his iPhone for company.

B.He has many friends around him.

C.There're many Americans like him.

D.Blogging brings him great pleasure.

9. According to Paragraph 3, the author _____.

A.was quite confused about some apps

B.became hopelessly addicted to his iPhone

C.was afraid of spending more time on his iPhone

D.never dressed himself by checking the weather app

10. What does Paragraph 4 mainly focus on?

A. Why the author's productivity levels dropped.

B. Why the author finally had phone dependency.

C.How the author bravely corrected his mistakes.

D.How the author's life was negatively affected.

11. What does the author intend to do in the last paragraph?

A.Persuade people to live a no-phone life.

B.Advise people to use their phones reasonably.

C.Inspire people to consider their roles in life again.

D.Urge people to devote their spare time to screens.

D

I once complained to my friend Mike, "I often cycle two miles from my house to the town center but unfortunately there is a big hill on the route." He replied, "You mean fortunately." He explained that I should be glad of the extra exercise that the hill provides.

My attitude to the hill has now changed. I used to complain as I approached it but now I tell myself the following. This hill will exercise my heart and lungs. It will help me to lose weight and get fit. It will mean that I live longer. This hill is my friend. Finally I comfort myself with the thought of all those people who pay money to go to a gym and sit on stationary exercise bicycles when I can get the same value for free. I have a smile of satisfaction as I reach the top of the hill.

Problems are there to be faced and overcome. We cannot achieve anything with an easy life. Helen Keller was the first deaf and blind person to gain a university degree. Her activism and writing proved inspirational. She wrote, "The character cannot be developed with ease. Only through experiences of suffering can the soul be strengthened, vision cleared, ambition inspired and success achieved."

One of the main determinants of success in life is our attitude

towards adversity. From time to time we all face hardships, problems, accidents and difficulties. Some are of our making but many are no fault of our own. While we cannot choose adversity, we can choose our attitude towards it.

Douglas Bader was 21 in 1931, when he had both legs cut off following a flying accident. He was determined to fly again and went on to become one of the leading aviators in the Battle of Britain with 22 aerial victories over the Germans. He was an inspiration to others during the war. He said, "Don't listen to anyone who tells you that you can't do this or that. That's nonsense. Make up your mind, and you'll never use crutches or a stick, and then have a go at everything. Go to school, and join in all the games you can. Go anywhere you want to. But never, never let them persuade you that things are too difficult or impossible."

The biographies of great people are full of examples of how they took steps to overcome the difficulties they faced. The common thread is that they did not become depressed. They chose their attitude. They chose to be positive. They took on the challenge. They won. Nevertheless, there is still the problem of how you change your attitude towards adversity.

12.Which of the following is TRUE according to the author of the passage?

A.One who wants to achieve success can't expect to live an easy life.B.Climbing hills on bicycles is the best way to take exercise.

- C.Going to a gym is greatly beneficial to people's health.
- D.People's attitude to hardships is the only factor of their success.
- 13. What does the author intend to tell us by quoting what Douglas Bader said?
- A. Failure is the mother of success.
- B.A bad workman quarrels with his tools.
- C.If you risk nothing, you will have nothing.
- D. Nothing is difficult to the man who will try.
- 14. What will the author probably talk about in the following paragraph?
- A. How his friend helped him to change his attitude towards the challenge he faced.
- B. Why it is important to keep optimistic in the face of trouble.
- C.What steps to take to change your attitude towards the difficulties you face.
- D. What great people have in common.
- 15. Which of the following might be the best title of the passage?
- A.Different attitudes towards misfortune
- B. Face difficulties with a smile
- C.Nothing is impossible
- D.Life is full of adversity
- 第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
 - 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选

项。选项中有两项为多余选项。

Have you ever wondered why successful people are so successful? Habits play an essential role in shaping our lives. We all know that bad habits can be harmful to your mental and physical well-being. 16 Good habits, on the other hand, can help you rise above others and be at your best. So, what are the common habits of successful persons that set them apart from the rest of us?

Get up early. The majority of successful people rise approximately 3 hours before their actual workday starts. It gives them adequate time to get additional things done, which may include completing side projects, working out, or just planning ahead. 18

Work out and stay in shape. We all know the benefits of a healthy lifestyle, which includes especially working out and staying physically fit.

19 Clearing your mind and challenging yourself physically with a tough workout daily helps you stay ready for the daily challenges of a business. To sum up, a strong body carries a strong mind.

Work on communication skills. Communication plays a key role in building constructive interpersonal relationships on a personal level as well as on a professional level. 20 However, if you are unable to convey the right information and message in a timely manner, you are less likely to achieve your goals. As with other skills, it is vital to continuously work on improving communication to help you stay more efficient while communicating with anyone on any level.

A.Apply technology.

B.Keep reading as a habit.

C.After all, the early bird catches the worm.

D.Developing a healthy lifestyle is demanding.

E. Working with data, facts, and figures is important.

F.Successful people require mental and physical fitness.

G.They can block your road to achievement and success.

16._____ 17.____ 18.____ 19.____ 20.____

第二部分 语言运用(共两节,满分30分)

第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)

阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

Ekaterina is a famous skater. She 21 the activity of skating at the age of 4. Since then, she has been devoted to one career that drives her life and 22 beauty and romance into lives of millions of others.

When she was 11, she found a 23 partner, Sergei Grinkov, 15 years old then, with whom she could perform that activity in the most

expressive, most elegant way. They were the most winning pair skaters on the ice in every way: The tiny fragile Ekaterina, in the ___24__ of her tall, strong, handsome partner, lovingly launched into the ___25__, tenderly caught, and beautifully skated around the ice.

Gradually, the two of them <u>26</u> together into a dream couple and the most beautiful kind of loving relationship. When she was 19, she married him. They had a daughter, a charming girl they both loved and protected. And then, <u>27</u> in 1995, during a routine practice session, her mate, her love, her partner, Sergei Grinkov, stopped, fell and died of a heart attack at 28.

Ekaterina's world seemed to end. It was her mum who lit her _______28 to start remaking her life by saying "Little Dasha, having lost a father, needs at least a healthy mother." This reminded her to ask a friend to send her ________29____ which had been left in the corner for a long time. Later she said in her book, "________30____ is the only thing that can help people recover." In February 1996, Ekaterina skated a moving tribute (悼念) to Sergei, which she ________31____ to the music of Mahler's Symphony No.5, the couple's favorite. She was _________at the beginning, because it had been a long time since she had skated alone. And she was afraid of the ________31 the piece would recall. But that night, she did it. She filled up the _______34 with her courage.

No one who saw Ekaterina's that night would forget her performance,

just as she would never forget Sergei. But everyone was already learning, as she already learned, that 35 "goodbye" was the beginning of her new life.

21 A started	B.learned	C.marked	D.watched
Z L A SIMHEO	B learned	C marked	D watched

22.A.drags B.brings C.pulls D.attracts

23.A.quiet B.brave C.lovely D.perfect

24.A.palms B.memory C.arms D.dream

25.A.earth B.sky C.air D.space

26.A.broke B.talked C.grew D.studied

27.A.naturally B.suddenly

C.immediately D.obviously

28.A.determination B.imagination

C.curiosity D.career

29.A.gifts B.pictures

C.books D.skates

30.A.Benefit B.Work

C.Medicine D.Ambition

31.A.sang B.applied

C.adjusted D.performed

32.A.nervous B.relieved

C.happy D.disappointed

33.A.words B.ideas

C.emotions D.moves

34.A.ice B.match C.chance D.gap

35.A.crazy B.sad C.long D.favorite

第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Edinburgh, 36 (locate) in the southeast of Scotland, is the capital of Scotland.

With its museums, shops, wonderful historic castles and many restaurants, there are many interesting things for visitors 37 (enjoy) all year round.

Besides, there is more to have fun in Edinburgh. Each year, the Edinburgh International Festival takes place in the city. In late summer, for three weeks, the festival presents classical music, theatre, opera and dance throughout the city. Whatever your cultural 38 (taste) are, you are sure to find something to enjoy.

So far, the Edinburgh International Festival 39 (earn) its reputation as one of the world's 40 (great) celebrations of the arts. The founders believed that the programs should be of the highest possible artistic standard 41 (present) by the best artists in the world, that the festival should enrich the cultural life of Europeans 42 that it should provide a platform for the flowering of the human spirit.

The 43 (popular) of the festival led 44 the birth of another									
festival soon—the Edinburgh Festival Fringe. Both of them have been									
45 (wide) popular over the past 70 years.									
36 37 38 40									
41 42 43 44 45									
第三部分 写作(共两节,满分 40 分)									
第一节(满分 15 分)									
假设你是李华,你收到你的英国笔友 Tom 发来的一封邮件,得知									
他最近转入了一所新学校,在新学校里他没有朋友,感到很孤单。请你									
给他回一封邮件,内容包括:									
1.帮他分析原因;									
2.给他提出建议(至少两条);									
3.表达美好祝愿。									
注意:									
1.词数 80 左右;									
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;									
3.格式正确。									

第二节(满分25分)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为 150 左右。

One evening, a workman was exhaustedly making his way home after work when he stopped to rest by the side of the road. A woman came by, pushing a cart full of flowers. The smell of the blossoms filled the air with sweetness and it seemed to take away the tiredness in his bones and lift his spirits. He had never experienced such wonder from the many blooms of his own garden. "How much must I pay, or what must I do, to have some of your wonderful flowers?" he asked the woman.

"Oh, sir," she said, "take what you wish for."

"What return must I make for them?" he asked again.

"Your gratitude is enough," she said, "and it's a pleasure to share the beauty of flowers with you."

So the man filled his arms with blossoms and hurried joyfully home. His wife and his children were also glad about the remarkable flowers, for they, too, discovered that the sight of them was a delight and the smell of them refreshed the soul.

In order not to lose his valuable possessions, the man planted the blossoms in a small plot of land behind his house. Sunlight and water kept them amazingly beautiful—they still performed their fantastic magic.

Every day, his children took delight in playing in the yard and always sang and danced around the flowers. They all liked the lovely gift their father had received and even invited many of their friends to share this fantastic magic together. When children came to play near the flowers, the man over and over warned them against carelessness and wild play for fear that they walk on the flowers and damage them. But the flowers remained strong as long as there were enough sun and water to nourish(滋养) them. Nowhere else could the man or his wife or his children find such remarkable relaxation from tiredness, such comfort in sadness, such spiritual nourishment as those remarkable flowers provided.

With the news spreading and more people coming to appreciate his treasure, the man became even more concerned about his remarkable flowers.

Paragraph 1:

He was determined to protect the flowers					

Paragraph 2:

	However, the flowers seemed to fade day by day, so the man wen
every	where for help

答案全解全析

1.B	2.C	3.D	4.B	5.A	6.D	7.A
8.C	9.B	10.D	11.B	12.A	13.D	14.C
15.B	16.G	17.B	18.C	19.F	20.E	21.A
22.B	23.D	24.C	25.C	26.C	27.B	28.A
29.D	30.B	31.D	32.A	33.C	34.A	35.B

第一部分 阅读

第一节

A

◎语篇解读 本文是一篇应用文。主要介绍了几个秋天适合家人散步的好地方,这些地方有历史建筑、美丽的风景和供所有人欣赏的野生生物。

- 1.B 细节理解题。根据 Hadrian s Wall 部分的 Autumn walks along Hadrian s Wall are an excellent way to educate children on the history of the British Isles and really get up close to the styles of Roman buildings rather than just seeing them in a textbook! 可知,在 Hadrian s Wall 可以让孩子们了解古罗马建筑。故选 B。
- 2.C 细节理解题。根据 Formby Nature Reserve 部分的 Children will love the excitement of

getting to see these cute animals.和 Lyme Park 部分的 it is also home to a group of medieval (中世纪的) red deer and a huge Edwardian country manor (庄园)可知,在这两个地方我们都可以看到可爱的动物。故选 C。

3.D 推理判断题。根据 Lakeside Walk at Stowe 部分的 This place is on the outskirts of London and provides people with perfect chances to escape from the busy city lifestyle.可知,这个地方位于伦敦郊区,为人们提供了逃离繁忙的城市生活方式的绝佳机会。因此,这是个安静而又让人放松的地方。故选 D。

【高频词汇】 1.scenery n.景色;风景 2.coastal adj.沿海的;海岸的 3.cute adj.漂亮的;可爱的 4.rather than 而不是

5.hobby n.业余爱好

В

◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了"第四届人民诗歌节",从诗歌节的主题、组织形式以及获奖情况等方面展开了介绍。

- 4.B 细节理解题。根据第一段最后一句中的 the fourth annual People s Poetry Festival held Feb. 28 through March 2 可知,"第四届人民诗歌节"举行的时间仅有三天,即使是闰年,也只有四天,不到一周时间,故排除 A 项;根据第一段第三句中的 diverse poetic forms 排除 C 项;根据第二段中的 the islander s community, along with 43 published poets from around the country, local high school students, and the general public 可知这不是全球性的节日,故排除 D 项。根据第一段中 the fourth annual People s Poetry Festival 中的"annual"(每年一度的)可知,人民诗歌节每年举行一次。故正确答案应为 B 项。
- 5.A 词义猜测题。根据第三段第三句 The "Home-brewed" panel was made up of all local poets. 可知"Home-brewed"小组由当地所有诗人组成,panel 意为"Groups(组)"较合适,而非 Days(日子)、Topics(话题)或 Poems(诗歌)。故正确答案为 A 项。
- 6.D 细节理解题。根据第三段第二句 For the first time ever, musical poetry was performed at the event.可知,音乐诗歌首次出现在诗歌节上,和前几届相比,它的出现是独特的。故正确答案是 D 项。
- 7.A 主旨大意题。根据最后一段中的 Celebrating exceptional writers is another part of the People s Poetry Festival.可知,赞美杰出作家是人民诗歌节的另一个组成部分。所以最后一段主要介绍了在诗歌节上获奖诗人的情况。故 A 项正确。

【高频词汇】 1.diverse adj.不同的;多种多样的 2.annual adj.每年的;一年一度的

- 3.passionate adj.热烈的;狂热的
- 4.exceptional adj.独特的;杰出的;优越的 5.award n.奖;奖品;奖赏

C

- ◎语篇解读 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者如何对智能手机上瘾,智能手机如何 影响作者的生活,以及作者现在戒掉手机瘾过上了正常的生活的经历。通过本文作者告诫读 者重新审视一下自己使用手机的习惯,重新评估一下它在自己的生活中扮演的角色。
- 8.C 词义猜测题。根据第二段中画线部分后边的 According to a study, Americans spend an average of five hours a day on smart devices (装置) and about 2.5 of those hours are spent on social, messaging, media and entertainment apps.可知,根据一项研究,美国人平均每天花 5 个小时在智能设备上,其中大约 2.5 个小时花在社交、收发信息、媒体和娱乐应用程序上。由此判断出作者说"我不是一个人"的意思是有很多像他一样的美国人。故选 C 项。
- 9.B 推理判断题。根据第三段中的 It shard to explain when the love and joy I felt for my iPhone turned into a dependency.可知,作者对手机产生了依赖,后文详细地从睡眠、天气、导航、更新信息这几个方面说明作者深陷智能手机之中。所以由第三段可知,作者无可救药地沉迷于他的 iPhone 了。故选 \mathbf{B} 项。
- 10.D 主旨大意题。根据第四段中的 While spending time with my family, I d stare into a small screen on my lap instead of being involved in communicating with my loved ones. At work, my productivity levels dropped. And then, my four-year relationship came to an end.可知,和家人在一起的时候,作者会盯着手机屏幕看,却不和他爱的人交流;在工作中,作者的工作效率在下降;然后,四年的恋爱关系宣告结束。所以第四段主要讲的是作者的生活受到了怎样的负面影响。故选 D 项。
- 11.B 推理判断题 根据最后一段中的 I hope you ll take a deep look at your own phone habits and reevaluate how important a role you are letting it play in your life.(我希望你能深入地审视一下自己使用手机的习惯,重新评估一下你让它在你的生活中扮演着多重要的角色。)可知,作者建议人们合理使用手机。故选 B 项。
- 【高频词汇】 1.horribly adv.极其;非常;可怕地 2.average n.平均数 adj.平均的;一般的;普通的 3.entertainment n.娱乐;消遣 4.dependency n.依靠;依赖 5.update vt.更新 6.productivity n.生产率;生产效率 7.come to an end 结束;告终 8.intention n.计划;目的;意图 9.reevaluate v.重新评估

- ◎语篇解读 本文是一篇议论文。生活中,决定成败的主要因素之一是我们对待逆境的态度。 虽然我们不能避免逆境,但是我们要有积极面对它的勇气。
- 12.A 细节理解题。根据第三段中的 We cannot achieve anything with an easy life.可知,作者认为一个想要成功的人不能期望过轻松的生活,选项 A 符合题意。故选 A。
- 13.D 推理判断题。根据第五段中 Douglas Bader 的话 Don t listen to anyone who tells you that you can t do this or that...Make up your mind, and...Go anywhere you want to. But never, never let them persuade you that things are too difficult or impossible.可知 Douglas Bader 认为不要听任何人说你不能做这个或那个,下定决心去尝试一切事情,去你想去的任何地方。D 项"世上无难事,只要肯登攀"与之意思吻合,故选 D。
- 14.C 推理判断题。根据最后一段中的 Nevertheless, there is still the problem of how you change your attitude towards adversity.可知,作者在接下来的段落中可能会谈论"如何改变对待逆境的态度"。故选 C。
- 15.B 主旨大意题。本文通过名人对待逆境的例子,围绕面对逆境我们应持乐观的态度这一话题展开,所以 B 项"笑对逆境"适合作本文的标题。
- 【高频词汇】 1.complain v.抱怨;不满;发牢骚 2.approach v.接近;靠近 3.for free 免费 4.satisfaction n.满足;满意
- 5.overcome vt.克服 6.inspirational adj.鼓舞人心的;启发灵感的 7.with ease 轻而易举地;熟 练地 8.strengthen v.加强;巩固
- 9.nonsense n.毫无意义的话;谬论;胡扯 10.biography n.传记 11.take on the challenge 接受挑战

长难句分析

- 原句 Finally I comfort myself with the thought of all those people who pay money to go to a gym and sit on stationary exercise bicycles when I can get the same value for free.
- 句意 最后,想到所有那些花钱去健身房,坐在固定的健身自行车上锻炼的人,而我可以免费得到同样的锻炼价值,我用这种想法安慰自己。
- 分析 本句为主从复合句。who pay money to go to a gym and sit on stationary exercise bicycles 是一个定语从句,修饰先行词 people,who 在从句中作主语。

第二节

◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了习惯在塑造我们的生活中起着重要的作用, 并介绍了成功人士的一些良好习惯。

- 16.G 根据上一句 We all know that bad habits can be harmful to your mental and physical well-being.(我们都知道坏习惯会对你的身心健康有害。)可知设空处要介绍的是坏习惯有哪些危害,选项 G"它们会阻碍你的成就和成功之路。"符合语境。故选 G。
- 17.B 该空是本段的中心句。根据下一句 Most successful figures spend half an hour or more on newspapers, magazines and other books on a daily basis.(大多数成功人士每天花半个小时或更多的时间在报纸、杂志和其他书籍上。)可知本段讲的是阅读,设空处应是与阅读相关的好习惯。选项 B"将阅读作为一种习惯。"符合语境。故选 B。
- 18.C 根据上一句 It gives them adequate time to get additional things done, which may include completing side projects, working out, or just planning ahead.(这给了他们足够的时间去完成额外的事情,这些事情可能包括完成副业、锻炼,或者只是提前规划。)可知设空处应是与早起有关的内容。选项 C"毕竟,早起的鸟儿有虫吃。"符合语境。故选 C。
- 19.F 根据上一句 We all know the benefits of a healthy lifestyle, which includes especially working out and staying physically fit.(我们都知道健康的生活方式,特别是锻炼和保持身体健康的好处。)以及下一句 Clearing your mind and challenging yourself physically with a tough workout daily helps you stay ready for the daily challenges of a business. (每天进行艰苦的锻炼,理清思绪,挑战自己的身体可以帮你保持为日常事情的挑战做好准备。)可知,成功的人在身体上和心理上都是健康的。选项 F"成功的人需要心理和身体健康。"符合语境。故选 F。
- 20.E 根据下一句 However, if you are unable to convey the right information and message in a timely manner, you are less likely to achieve your goals.(然而,如果你不能及时传达正确的信息和消息,你就不太可能实现你的目标。)可知选项 E"处理数据、事实和数字是很重要的。"符合语境。故选 E。

【高频词汇】 1.essential adj.极其重要的;必要的;基本的

2.shape vt.决定……的形成,影响……的发展 3.majority n.大多数;大部分 4.approximately adv.大约;大概 5.adequate adj.充足的 6.constructive interpersonal relationships 建设性的人际关系 7.convey vt.表达;传达;传递 8.continuously adv.连续不断地

长难句分析

原句 It gives them adequate time to get additional things done, which may include completing side projects, working out, or just planning ahead.

句意 这给了他们足够的时间去完成额外的事情,这些事情可能包括完成副业、锻炼,或者只 是提前规划。 分析 本句为主从复合句。which may include completing side projects, working out, or just planning ahead 是一个定语从句,修饰先行词 additional things,which 在从句中作主语。

第二部分 语言运用

第一节

- ◎语篇解读 这是一篇人物传记类文章,主要讲述了 Ekaterina 的滑冰生涯和经历不如意后重 拾滑冰的信念的故事。
- 21.A Ekaterina 是一名著名的滑冰运动员。她从 4 岁起就开始了这项活动。分析句子结构并根据语境可知,此处使用 started"开始"符合语境。故选 A 项。
- 22.B 从那时起,她就一直致力于这项给生活带来动力、把美丽和浪漫带给其他数百万人的事业。分析句子结构并根据语境可知,B 项 brings"带来"符合语境。故选 B 项。
- 23.D 11 岁的时候她找到了一个完美的搭档——Sergei Grinkov,那时他 15 岁,Ekaterina 和他一起可以以最富有表现力、最优雅的方式完成表演。结合后文中的 The tiny fragile Ekaterina, in the __24__ of her tall, strong, handsome partner 可知,她的搭档高大、强壮又英俊,此处使用 D 项 perfect"完美的"符合语境。故选 D 项。
- 24.C 娇小玲珑的 Ekaterina 在她的魁梧英俊的搭档的臂膀下,优雅地跃向空中、被温柔地接举,最后漂亮地落地。后文说她的搭档身材高大、强壮,意在表明此处意为用 arms"手臂"托举,C 项符合语境。故选 C 项。
- 25.C 优雅地跃向空中、被温柔地接举,最后漂亮地落地。结合常识可知,先腾空、再接举、最后落地,此处使用 C 项 air"空气,空中"符合语境。故选 C 项。
- 26.C 渐渐地这两个人成了一对完美的夫妇。分析句子结构并结合语境可知,此处使用 C 项 grew"成长"符合语境。故选 C 项。
- 27.B 后来在 1995 年一次常规的练习过程中,她的伴侣、她的爱人、她的搭档 Sergei Grinkov 突然停下来、摔倒,然后去世了,死于心脏病,那时他 28 岁。结合语境可知他的去世是突发事件,此处使用 B 项 suddenly"突然地"切题。故选 B 项。
- 28.A 是她妈妈给了她重新生活的决心。根据下文 to start remaking her life by saying "Little Dasha, having lost a father, needs at least a healthy mother."可推断,她的妈妈激发了她重新开始生活的决心。A 项 determination"决心"符合语境。故选 A 项。
- 29.D 这提醒了她让朋友把放在角落里很久的冰鞋送了过来。通过下文 it had been a long time since she had skated alone 可知,她已经很久没有单独滑冰了,由此推断她又重新开始滑冰了,所以此处使用 D 项 skates"冰鞋"切题。故选 D 项。

- 30.B 后来她在书中写道,工作是唯一能让人重新恢复过来的东西。结合后文 She was 32 at the beginning, because it had been a long time since she had skated alone.可知她重新拾起了滑冰事业,是事业让她恢复过来,此处使用 B 项 Work"工作"切题。故选 B 项。
- 31.D 根据语境可知,Ekaterina 伴随着她与丈夫最喜欢的曲子表演滑冰来悼念丈夫。D 项 performed"表演"符合语境。故选 D 项。
- 32.A 刚开始的时候她有点紧张,因为她已经很久没有单独滑冰了。根据 because it had been a long time since she had skated alone 可知,她很久没有单独滑冰了,此处使用 nervous"紧张的"切 题。故选 A 项。
- 33.C 而且她很担心这首曲子唤起的感情。根据上文可知,这首曲子是她和丈夫最喜欢的,因此她担心曲子会让她回忆起他们之间的感情,C项 emotions"感情"符合语境。故选 C 项。
- 34.A 但那晚她做到了,在冰面上她满怀勇气。由常识可知滑冰是在冰面上进行的,所以此处使用 ice"冰"符合语境。故选 A 项。
- 35.B 悲伤的再见是新生活的开始。通过前文 Ekaterina skated a moving tribute (悼念) to Sergei(Ekaterina 用滑冰的舞步悼念 Sergei)可知,她用悲伤的再见重新开始了新生活,因此此处使用 B 项 sad"伤感的"符合语境。故选 B 项。
- 【高频词汇】 1.tenderly adv.温和地,温柔地 2.charming adj.迷人的;吸引人的 3.session n. 一段时期;一场;会议;学期

4.be devoted to 专心于:致力于

第二节

◎语篇解读 本文是一篇说明文。苏格兰首府爱丁堡有很多博物馆、历史城堡和餐馆等,游客一年四季都有有趣的事情可以做。爱丁堡国际艺术节更是享有世界上最好的艺术庆祝盛典之一的美誉。

36.located 考查过去分词。句意:位于苏格兰东南部的爱丁堡是苏格兰的首府。分析句子结构可知,句子谓语动词是 is,故设空处应填非谓语动词;be located in 意为"坐落在……"。所以此处应填过去分词,构成过去分词短语作定语。故填 located。

37.to enjoy 考查动词不定式。句意:(这里)有博物馆、商店、很棒的历史城堡以及很多餐馆,一年四季都有很多有趣的东西供游客欣赏。此处应用不定式作名词短语 interesting things 的后置定语。且句中 visitors 与 enjoy 之间是主动关系,所以使用不定式的主动语态。故填 to enjoy。38.tastes 考查名词的数。句意:无论你的文化品位是什么,你一定能找到喜欢的事情。分析句子结构可知,设空处位于 be 动词前,在从句中作主语,应用名词,表示"喜爱,爱好";由于空格后

的 be 动词是 are,所以设空处填名词的复数形式。故填 tastes。

39.has earned 考查动词的时态和主谓一致。句意:到目前为止,爱丁堡国际艺术节已经享有世界上最好的艺术庆祝盛典之一的美誉。分析句子成分可知,设空处在句中作谓语。由句中的 So far 可知,应用现在完成时。主语 the Edinburgh International Festival 表达单数意义,谓语动词应使用单数形式。故填 has earned。

40.greatest 考查形容词最高级。句意同上。设空处修饰名词,应用形容词。由句中的 one of 及句意可知,应用形容词最高级。故填 greatest。

41.presented 考查过去分词作定语。句意:创始人认为,这些节目应该由全世界最好的拥有最高的艺术水准的艺术家表演,这个盛典应该能丰富欧洲人的文化生活并且能为人类精神的繁荣提供平台。第一个 that 引导的从句的谓语为 should be,故设空处填非谓语动词,且 the programs 与 present 之间是逻辑上的被动关系,所以用过去分词作定语,故填 presented。

42.and 考查并列连词。句意同上。这句话主句的谓语动词为 believed,其后跟了三个并列的 that 从句作宾语。所以在最后一个 that 从句前应使用并列连词 and。

43.popularity 考查词性转换。句意:这个节日的流行很快导致了另一个节日的诞生——爱丁堡边缘艺术节。分析句子结构可知,设空处在句中作主语,故使用名词。popular 的名词形式为popularity,故填 popularity。

44.to 考查介词。句意同上。lead to 导致,故填 to。

45.widely 考查词性转换。句意:在过去的 70 年内,这两个节日都广受欢迎。分析句子结构可知,设空处修饰形容词 popular,所以应用副词形式。故填 widely。

【高频词汇】 1.historic adj.历史上著名的;有历史意义的;古老的 2.classical adj.古典的 3.reputation n.名声;名誉

4.celebration n.庆祝会;庆祝活动;庆祝 5.enrich vt.使丰富

6.platform n.阵地;机会;舞台;平台;站台

第三部分 写作

第一节

One possible version:

Dear Tom,

I am sorry to hear you feel lonely in your new school. As a new student, it is natural for you to find it difficult to get along well with the other students in class and don t know how to adapt to the new environment in the beginning.

Here are some suggestions that I hope can help you. First, don t worry. Although you are not familiar with the other students there, time and patience will make you feel at home. Second, perhaps you are just not used to the lifestyle there, so you should try to adapt to the new environment. Third, go out and get actively involved in some after-school activities, where you can find some students who share your interests. I believe you will make friends soon. Last, communicate with your classmates actively, and let them know more about you.

Wish to hear your good news soon.

Yours,

Li Hua

第二节

One possible version:

Paragraph 1:

He was determined to protect the flowers. So he built a high wall around them. Not feeling satisfied, he even set up rules as to who could enter the garden, how they must enter, and what they must follow while they were there. As a result, children were forbidden to enter and appreciate the flowers as before. For his part, he continued to see to it that his treasure received enough sunlight and water so that the flowers could continue to perform their wonderful magic.

Paragraph 2:

However, the flowers seemed to fade day by day, so the man went everywhere for help. He visited every expert, only to find his efforts in vain. He felt on pins and needles, seeing his beloved flowers dying. One evening, he was wandering in the street aimlessly when he suddenly noticed the flower woman on the same spot where he had met her, giving away her amazing flowers. It finally dawned on him that the flowers are gifts not possessions and that only by sharing can the magic remain and last.