UNIT 4 ADVERSITY AND COURAGE

Part 1 Reading and Thinking

基础过关练

I.单词拼写
1.The system will automatically(分派)an IP address to each
device.
2.Here we offer thousands of quality(毯子) to suit various tastes
of our buyers.
3. When he bought her a drink, she gave him a g, sweet smile of
thanks.
4. The report shows the Swiss are among the world's top w
earners.
5.Outside, a <u>b</u> wind was accompanied by heavy snow.
6.The <u>c</u> finally landed the plane on the wing on the runway.
II.选词填空
turn down;set off;well and truly;keep up
1.I was ashamed when I realized what I had done hurt her
so much.
2.In the face of failure, we should a good state of mind
instead of being depressed.
3.But I'm afraid I'm going to have to your offer, Mr.
President.

4.Last month, the bad news about the company	a wave
of selling its share.	
III.单句语法填空	
1.As you can see, the children were really encouraged, and they w	ere also
enthusiastic about(read) all of these books.	
2.It is no use(envy) others' success. It is time that you	ı should
work hard.	
3.Some women now can use solar-powered instead	of gas
(stove)to boil water and cook food.	
4.On April 16th, 2014, a South Korea ship carrying more th	nan 450
passengers(sink)into the sea.	
5.As we all know, success requires courage, braver	ry and
(persevere).	
6.We're going to have European style(cupboard	l)in the
bedrooms.	
7.James Cook is famous for having made three great(voyage)
around the world, and mapped coast and sea routes.	
8.The case (crush) out of shape in the mail and cou	ıldn't be
used.	
9.Please take away all your(belong) when you leave the re-	oom.
10.At last, the lawyer's advice led to the(resolve) of this	difficult
problem.	

IV.翻译句子

- 1.碰巧那封信还没有被寄走。
- 2.年轻人不应该沉沦于玩电子游戏。
- 3.没有他的慷慨支持和真诚鼓励,就不可能有这本书。

V.课文语法填空

As a young man full of both passion and endurance, Perce Blackborow had long been ____1__ (dream) of decent adventure, so he didn't give up when Sir Ernest Shackleton turned down his request to join the expedition. Perce ____2_ (secret) hid himself in a cupboard, only ___3 (find) three days after they set off. He felt fortunate and happy when he was assigned as a steward instead of being sent back home.

It turned __4__ to be a tough journey. The ship got__5__ (stick) in the ice as they approached Antarctica and they had to abandon the ship.

6___ the guidance of Sir Ernest, they __7__ (throw) away nearly everything except necessities and a banjo, __8__ kept their spirits up during the journey. Survival was not easy and things went from bad to worse. Finally Sir Ernest left for South Georgia Island in order to find help. The desperate situation made young Perce Blackborow feel down and become bad-tempered. It was the genuine__9__ (encourage) and

concern from Bless Frank Wild that cheered him up. Frank and Ernest's resolve and perseverance filled him with hope. Realizing that he shouldn't become selfish just because of ___10__ adversity they were faced with, he learned to be optimistic and determined.

1._____ 2.____ 3.____ 4.____ 5.____

6._____ 7.____ 8.____ 9.____ 10.____

能力提升练

I.阅读理解

A

主题语境: 人与自我 难易度: ★☆ 语篇类型: 夹叙夹议文建议用时: 6

(2019 江西南昌八一中学、洪都中学高二 10 月月考)

Once upon a time, a daughter complained to her father that her life was unhappy and that she was tired of struggling all the time.

Her father, a chef, took her to the kitchen. He filled three pots with water and placed each on a high fire. Once the three pots began to boil, he placed potatoes, eggs and coffee beans in them. After 20 minutes, he took them out, putting the potatoes and eggs in a bowl and the coffee in a cup.

Turning to his daughter, he said, "Look closer, and touch the potatoes." She did and noted that they were soft. He then asked her to take an egg and break it. After stripping off the shell, she observed the hard-boiled egg. Finally, he asked her to taste the coffee. Its good smell

brought a smile to her face.

"Father, what does this mean?" she asked. He then explained that the potatoes, the eggs and the coffee beans were in the same adversity—the boiling water. However, each one reacted differently.

The strong and hard potatoes became soft and weak in the boiling water. The eggs were <u>fragile</u>, with thin outer shell protecting their liquid until they were put in the boiling water. Then the inside of the eggs became hard. However, the coffee beans were unique. After they were exposed to the boiling water, they changed the water and created something new. "Which one do you want to be like?" he asked. "When adversity knocks on your door, how will you respond?"

In life, challenges happen to us all, but the only thing that truly matters is what happens within us.

- 1. Why did the girl complain to her father?
- A.Because of her hard life.
- B.Because of her tiring job.
- C.Because of her father's busy work.
- D.Because of the food her father cooked.
- 2. What can we infer from this story?
- A. The girl liked the coffee best.
- B.The father was good at cooking.
- C.The girl didn't like the potatoes and eggs.

- D.Different people have different reactions to adversity.
- 3. What does the underlined word "fragile" mean in the 5th paragraph?

A.Thick.

B.Easily broken.

C.Strong.

D.Hard.

4. What would be the best title for the passage?

A.Father and daughter

B.Adversity and a chef

C.A chef and coffee beans

D.Challenges and responses

В

主题语境: 人与自我 难易度: ★ 语篇类型: 记叙文 建议用时: 7

(2020 黑龙江哈尔滨第六中学高二上期末)

Born blind is tough in any case. But things were even harder for Srikanth Bolla who was born in a small village in India, where the common belief was that kids with disabilities were "of no use" and therefore, better off dead. Fortunately, Srikanth's parents loved their son and refused to give him up. Instead, they encouraged the blind boy to dream big and reach for the star.

Srikanth did not disappoint his parents. The now twenty-four-year-old man is the founder CEO of Bollant Industries.

Of course, getting here was not easy. Being both blind and poor meant that Srikanth had to face hard challenges. As a young boy, Srikanth attended a regular school near his home. Unfortunately, the students and teachers didn't quite like him because of his disability. As a result, the young boy was largely ignored and often spent the entire day alone.

Concerned this would hold back Srikanth's development, his family decided to send him to a special school in Hyderabad. Sure enough, the young boy soon rose to the top of his class, earning awards in speech and debate competitions. But Srikanth was prevented from studying sciences when he reached 10th grade, because it was thought too "dangerous" for a blind student. Not wanting to give up, Srikanth took legal action and became the first blind student in the country allowed to study sciences.

Later, after graduating from the Massachusetts Institute of Technology, Srikanth set up Bollant Industries in 2012. For just four years, it has become a powerhouse with over 450 employees,70% of whom are physically challenged.

Being disabled doesn't mean being unable. "If the world looks at me and says, 'Srikanth, you can do nothing,' I will look back at the world and say I can do anything," says the young man.

5. Why was Srikanth sent to a special school?

A.His parents became richer than before.

B.He could be treated equally there.

- C.This school was free for disabled students.
- D.He was sent away by the regular school.
- 6. What can we know about Srikanth from the text?
- A.He was born in a poor village.
- B.He cared about disabled people.
- C.His parents were strict with him in his study.
- D.He was loved by the villagers when he was young.
- 7. What words can best describe Srikanth?
- A.Intelligent and determined.
- B.Active and honest.
- C.Patient and careful.
- D.Kind but stubborn.
- 8. What can be the best title for the text?
- A. Chances Are Everywhere
- B.No Challenges, No Success
- C.Big Dream Makes a Difference
- D.Disability Doesn't Mean Being Unable
- II.七选五

主题语境: 人与自我 难易度: 🐳 语篇类型: 说明文 建议用时: 7

(2019河南南阳一中高二第五次月考)

It is very important for kids to be courageous. A brave child is more likely to bear negative peer pressure, say no to temptations and fight the

good fight.__1__. It boosts kids' resilience (适应力), confidence and willpower as well as their learning performance and school engagement. Here are several ways to develop kids' courage.

Set a model of courage. Kids who watch their parents stick their necks out to do the right thing are more likely to do the same. 2___. Then express how good you feel when you conquer your fears instead of taking a short cut. Your kids will learn how to take on the tough challenges they face by witnessing how you tackle(处理) your fears.

Ask your kids to share their acts of bravery. Learning to be brave takes practice, so encourage your children to do something courageous every day. 4 . A mom I talked to had her kids share their brave deeds at dinner time.

Teach your kids how to reduce fears. If not kept under control, fears can be powerful. 5. You might encourage positive self-talk, such as saying "I can handle this" or "I have courage to do this". Or teach your children to take slow, deep breaths to find courage.

A.Talk about values and courage

B.Courage has other surprising benefits

- C.Some people may think that courage can't be taught
- D. Teach your children simple strategies to be brave
- E.Let your children see you step out of your comfort zone
- F.Then take time to focus on their courageous breakthroughs
- G.In today's uncertain world, kids will need courage and confidence

1	2	3	1	5
1	۷	٥	→	J

答案全解全析

基础过关练

- I .1.assign 2.blankets 3.genuine 4.wage 5.bitter 6.crew
- II.1.well and truly 2.keep up 3.turn down 4.set off
- III.1.reading 考查非谓语动词。句意:正如你所见,孩子们真的受到了鼓舞,他们对阅读所有这些书热情也很高。be enthusiastic about doing sth.热衷于做某事。
- 2.envying 考查非谓语动词。句意:嫉妒别人的成功没有用,到了你努力工作的时候了。此处包含句型 It is no use doing...,其中 It 作形式主语,动名词短语是真正的主语。
- 3.stoves 考查名词复数。句意:现在有些妇女可以用太阳能灶代替煤气炉来烧水和做饭。stove"炉子"是可数名词,设空处前无冠词等限定词,此处应用复数形式。
- 4.sank 考查动词的时态。句意:2014年4月16日,一艘载有450多名乘客的韩国轮船沉入大海。句中 carrying more than 450 passengers 是现在分词短语作后置定语,设空处作谓语,由时间 状语 On April 16th,2014 可知用一般过去时,故填 sank。
- 5.perseverance 考查词性转换。句意:众所周知,成功需要勇气、勇敢和毅力。由空前的并列 名词 courage 和 bravery 可知应该使用名词形式。
- 6.cupboards 考查名词复数。句意:我们将在卧室里装欧式衣柜。由后面的复数名词 bedrooms 可知此处应用名词的复数形式。
- 7.voyages 考查名词复数。句意:詹姆斯·库克因三次伟大的环球航行并绘制海岸线和航线而闻名。由空前的 three 可知应该使用名词复数形式。
- 8.was crushed 考查动词的时态、语态及主谓一致。句意:箱子在邮寄过程中被压坏了,不能

- 用了。crush 在此处意为"压坏",与主语 The case 是被动关系,根据 couldn t 可知应该使用一般过去时,且主语是单数,故填 was crushed。
- 9.belongings 考查词性转换。句意:离开房间时请带走你所有的财物。 belongings 意为"财物,动产"。
- 10.resolution 考查名词。句意:最后,律师的建议使这个难题得到了解决。由空前的定冠词 the 可知此处应该使用名词形式。
- IV.1.It happened that the letter hadn t got posted.
- 2. Young people should not be addicted to playing video games.
- 3. The book would not be possible without his generous support and genuine encouragement.
- V.1.dreaming 考查动词的时态和语态。此处表示 Perce Blackborow 一直梦想着有一次像样的历险,应用过去完成进行时。
- 2.secretly 考查词性转换。此处修饰动词 hid,所以要用副词形式,secretly 意为"偷偷地"。
- 3.to be found 考查非谓语动词。此处包含短语 only to do...,意为"结果却......",find 与其逻辑主语 Perce 是被动关系,所以用被动形式。
- 4.out 考查固定短语。句意:结果证明这是一次艰难的旅程。turn out 结果是,原来是。
- 5.stuck 考查非谓语动词。get/become/be stuck 意为"被卡住,陷入",此处指船被冻结在冰里,不能动。
- 6.Under 考查介词。under the guidance of...在.....的指导下。
- 7.threw 考查动词时态。故事发生在过去,且由句中的 kept 可知应该使用一般过去时。
- 8.which 考查定语从句。设空处引导非限制性定语从句,先行词为 banjo,意为"班卓琴",关系词在定语从句中作主语。非限制性定语从句不能用 that 引导。故填 which。
- 9.encouragement 考查词性转换。句意:是 Bless Frank Wild 真诚的鼓励和关心使他振奋起来。本句是强调句,强调主语部分 the genuine __9_ and concern from Bless Frank Wild,设空处和其后的名词 concern 为并列成分,所以用名词 encouragement。
- 10.the 考查冠词。由语境可知此处表示"他们面对的逆境",表示特指,故用定冠词 the。

能力提升练

I . A

◎语篇解读 本文是一篇夹叙夹议文,文章讲述了一个父亲将土豆、鸡蛋、咖啡豆分别放在水中去煮,以此启发女儿思考如何应对人生逆境的故事,借此阐述身陷逆境时,人内心的反应

至关重要这一深刻道理。

- 1.A 细节理解题。根据第一段中的 complained to her father that her life was unhappy and that she was tired of struggling all the time 可知女儿因生活不幸福、不容易而向父亲抱怨,故 A 项正确。
- 2.D 推理判断题。根据第四段第二句和第三句 He then explained that the potatoes...each one reacted differently.并结合文章最后一段的内容可知故事旨在通过不同物质在开水中的不同反应告诉读者面对逆境时不同的人反应不同,故 D 项正确。
- 3.B 词义猜测题。画线词后面的 with thin outer shell protecting their liquid until they were put in the boiling water 意为"有着薄薄的外壳保护它们的液体直至它们被放入开水里",由此并结合常识可推知画线单词意为"易碎的",故 B 项正确。
- 4.D 主旨大意题。D 项意为"挑战与反应"。父亲通过不同物质在开水中的不同反应来启发 女儿思考如何应对挑战,所以 D 项是最佳题目。

【高频词汇】 1.complain v.抱怨 2.be tired of 厌倦 3.liquid n.液体 4.unique adj.独特的

В

- ◎语篇解读 本文是一篇记叙文。印度的 Srikanth Bolla 先天性失明,但他的父母并没有放弃他,而是培养他立志求学,最终他学业有成并创立了自己的公司。
- 5.B 推理判断题。根据第三段中的 Unfortunately, the students and teachers didn t quite like him...alone.以及第四段第一句 Concerned this would...his family decided to send him to a special school in Hyderabad.可知家人因为担心他在普通学校受到的冷落会影响他,所以决定送他去特殊学校,故可推测他在特殊学校可以受到平等对待,所以 B 项正确。
- 6.B 推理判断题。根据第五段中的 70% of whom are physically challenged 可知 Srikanth Bolla 很关心残疾人,故选择 B 项。
- 7.A 推理判断题。根据 Srikanth 求学的波折经历可知他意志坚定,根据 Srikanth 在学业和商业上的成功可知他富有智慧,所以 A 项正确。
- 8.D 主旨大意题。根据文章讲述的 Srikanth 的励志经历和最后一段中的总结全篇的中心句 Being disabled doesn t mean being unable.可知 D 项是最佳标题。

【高频词汇】 1.challenge n.挑战 2.ignore vt.忽视,不理会

3.debate n.辩论 4.competition n.竞赛

长难句分析

原句 But things were even harder for Srikanth Bolla who was born in a small village in India,

where the common belief was that kids with disabilities were "of no use" and therefore, better off dead.

句意 但是对于出生在印度的一个小村庄的 Srikanth Bolla 来说情况甚至更糟,那里普遍的观念是残疾孩子"没有用",因此,不如死了算了。

分析 这是一个主从复合句。who 引导定语从句,修饰先行词 Srikanth Bolla,where 引导非限制性定语从句,修饰先行词 village。

- Ⅱ.◎语篇解读 本文是一篇说明文,就父母如何使孩子更勇敢提出了四点建议。
- 1.B 本文第一句指出对孩子来说,勇敢非常重要, B 项中的 Courage 与本文第一句中的 courageous 和第二句中的 brave 相照应,衔接紧密。同时,B 项中的 other 使空前句(勇敢的孩子 更有可能能够承受来自同龄人的负面压力、抵制诱惑,勇于为正确的事情而战。)和空后句(勇敢还能激发孩子的适应力、自信心和意志力……)顺畅过渡。
- 2.E 本段首句 Set a model of courage.建议家长为孩子树立榜样,为本段中心句。空前句指出家长要挺身而出,故 E 项(让孩子看到你走出舒适区)符合语境。
- 3.A 本空在段首,为本段中心句。本段后文讲述家长支持孩子帮助那些需要帮助的人非常重要,并建议家长告诉孩子勇气就是即使你心里害怕也会选择去做正确的事情。故 A 项 Talk about values and courage(谈论价值观和勇气)正确。
- 4.F 本段中心句是 Ask your kids to share their acts of bravery.,F 项建议家长花费时间专注于孩子们勇敢的突破上,故 F 项正确。
- 5.D 本段首句 Teach your kids how to reduce fears.表明本段的中心是教导孩子怎样减少恐惧,D项 Teach your children simple strategies to be brave(教你的孩子简单的勇敢的策略)与本段内容相符且概括了空后所提及的具体策略,故 D 项正确。

【高频词汇】 1.courageous adj.英勇的;无畏的 2.willpower n.意志力 3.take a short cut 走捷径 4.brave deeds 英勇事迹