Part 3 Using Language, Assessing Your Progress & Video Time

基础过关练

I.单词拼写
1.My father, who had always been very self-controlled, became
(坏脾气的).
2.Downstairs there's a breakfast room and guests can relax in the
(温馨的)bar.
3.The(球拍) has been used for years. I have to buy a new one.
4.Franklin and his thirteen-year-old son somehow got separated in the
(拥挤的人群).
5.What is the(动机) for the murder?
6.He had studied modern new(儒家学说)all through his life and
made great contributions to its development.
7. She has passed all her exams and is a q accountant now.
8. Most kids hate to take <u>b</u> pills and mothers often think of some
tricks.
Ⅲ.选词填空
give off;make fire;sign up for;be known as
1.Please complete the form below the two-week summer
camp.
2. When heated, the coal heavy smoke, making it

difficult for people to breathe.
3.He a hacker—he likes to show off on the Internet
and attack websites.
4. They collected some firewood and to keep themselves
warm.
III.单句语法填空
1. They placed an(advertise) in the local paper for a secretary.
2. They are looking for someone with a real sense of(commit) to
the job.
3.Nobody was very(enthusiasm)about it, so they decided to cancel
the trip.
4.He abandoned himself drinking after his wife deserted him.
5. The tiger is a fierce large animal(belong) to the cat family.
6. Though they failed time and time again, they(persevere) in
their attempts to fly around the world in a balloon.
7.Every time he(resolve) a troublesome problem, he feels he is
getting closer to his final goal.
8. When it starts boiling, turn the stove just to keep the soup
boiling.
9.The teacher would assign a topic children which they would
discuss in groups.
10 so happened that I met the famous scientist at yesterday's

party.
IV.按照
1.在海

IV.按照括号中的要求翻译句子

1.在海滩上玩耍是如此有趣,以至于孩子们不愿回家。(such...that)

2.这个问题已变得如此普遍,值得更多关注。(so...that)

3.当你经过忙碌的一天感到筋疲力尽的时候,没有什么比得上洗个热水澡。(there is nothing like)

V.课文语法填空

Shackleton's departure to find help let the crew feel down and even a little desperate, but soon__1__ banjo worked to cheer them up. They took advantage of __2__ they could find in order to stay alive. There 3__ (be) no water in the __4_ (extreme) cold weather, the crew melted ice from the ocean for daily use. Without any fuel, they burned animal fat to make fire though the oily, black smoke caused damage to their eyes and burned their __5_ (lung). No vegetables or fruit could be found on the island, and they managed to feed __6_ sea animals. Young Perce, now a competent chef and teammate, __7_ (try)his best to vary the meals in whatever way he could.

Another challenge lying ahead of them is to stay <u>8</u> (health), because a slight cold or fever might become a disaster on Antarctica.

Because of the changing temperatures, they took care of themselves neither ___9__(become) too hot from wearing too many clothes nor become too cold from wearing too few.

能力提升练

I.阅读理解

主题语境: 人与自我 难易度: ★ 语篇类型: 记叙文 建议用时: 7

(2020 江西高安中学高二上期末)

At the age of eight, Glenn Cunningham was severely injured in a fire. He had major burns over the lower half of his body and was taken to a nearby county hospital.

From his bed, the semi-conscious(半昏迷的)little boy heard the doctor talking to his mother. The doctor told his mother that he would surely die—which was for the best, really—for the terrible fire had destroyed the lower half of his body.

But somehow, to the amazement of the physician, he did survive.

The mother was told that her son was bound to spend his lifetime in a wheelchair.

But this brave little boy was determined that he would walk and

even run. But unfortunately, from the waist down, Glenn had no motor ability. His thin, scarred legs just hung there, all but lifeless. Yet his courage that he would walk was as strong as ever.

One sunny day his mother wheeled him out into the yard to get some fresh air. This day, instead of sitting there, he threw himself from the chair. Glenn worked his way to the fence, dragging(缓慢移动) his legs behind him. Then, step by step, he began dragging himself along the fence, determined that he would walk. He started to do this every day until eventually he did develop the ability first to stand up, then to walk with help, then to walk by himself—and then amazingly—to run. Glenn began to run to school. He ran everywhere as fast as he could. Later in college, Glenn joined the track team where he received the nickname(绰号)"the Kansas Flyer".

1938 witnessed this young man's another amazing achievement. This young man, who was not expected to survive, who would surely never walk, and who could never hope to run, ran a mile in 4 minutes and 4.4 seconds, the world's fastest indoor mile! His perseverance paid off.

1. What did the doctor think of Glenn's injury?

A.It would take a long time for him to fully recover.

B.It would cost lots of money to cure him.

C.He would be semi-conscious.

D.He had little chance of surviving.

- 2. Why did Glenn receive the nickname "the Kansas Flyer"?
- A.Because he looked like "the Kansas Flyer".
- B.Because he once acted as "the Kansas Flyer".
- C.Because he could run very fast.
- D.Because he joined the track team.
- 3. What achievement did Glenn make in 1938?
- A.He survived.
- B.He developed the ability to walk.
- C.He began to run to school.
- D.He set a world record.
- 4. What is the best title for the passage?
- A. The power of determination
- B.The dream for championship
- C.The key to high performance
- D.The mistake of a doctor
- II.七选五

主题语境: 人与自我 难易度: ★ 语篇类型: 议论文 建议用时: 6

(2020 山东师范大学附属中学高二上期中考试)

Hope is the most powerful motivating force that helps people to overcome adversities. 1 , you need a guiding force to keep you moving toward your goals. Hope keeps you on your feet and makes you much stronger.

Hope is your strength and inner faith in the battle of your life. 2, you lose everything. You do hard work and make a great effort to succeed in life but fail. That makes you upset and depressed. You do not know what to do. At that time hope comes to your rescue and gives you encouragement. 3.

Hope increases the productivity, efficiency and creativity in people. A hopeful person who stays positive and enthusiastic can succeed in any field of his choice. __4__. The best service we can do to the mankind is giving hope to the hopeless.

A.A hopeless person is a failed person who can never succeed in life

B.Have you ever lost hope and felt sorry for yourself

C.Since you're full of hope for the future

D. You try one more time and succeed

E.In the ups and downs of life

F.Is hope necessary for life

G.If you lose hope

1._____ 2.____ 3.____ 4.____ 5.____

III.读后续写

主题语境: 人与自我 难易度: 🗱 语篇类型: 记叙文 建议用时: 20

(2020 山东青岛重点高中期中)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。

Justin and his younger sister, Lily, lived with their parents in a poor neighborhood. Their mother was very sick and their father was struggling to find a job, and they had only a little money to buy food. As they had not paid the rent for several months, the landlord was breathing down their necks.

One day, Justin took Lily's shoes to a shoe repairman to have them fixed, but he lost them on the way home. It wasn't until he got home that he realized he had lost the shoes. He was afraid that his parents would be angry and disappointed, so he begged his sister to keep it secret. Lily agreed and the two decided to share Justin's running shoes. Lily's school hours were in the morning, so she would wear them first. After school, she would rush back and give them to Justin. He could then run to his school, which began in the afternoon. Although he ran as fast as he could, Justin often arrived late and was warned by the school.

A long distance race was going to be held for the boys in the city. When Justin learned that the third prize was a new pair of shoes, he decided to take part. He ran home excitedly and promised his sister that he would win her the new shoes.

The day of the race arrived. Justin had a strong start, but halfway through the race he began to get tired and his legs began to ache. Getting more and more exhausted, he thought only of Lily and his promise to her. Dreaming of the new shoes he would win for his sister gave him strength, and he stayed right behind the two fastest runners, determined to finish third. Suddenly, as the finish line drew near, another runner collided(碰撞) with Justin from behind and Justin crashed to the ground.

Paragraph 1:

	Toda to total and an and to an advantage on altimate and
	Justin looked up and he saw the other boys rushing ahead.
ara	graph 2:
	Filled with pleasure, Justin walked home in no time.
	i med with pieusure, sustin wanked nome in no time.

答案全解全析

基础过关练

- I.1.bad-tempered 2.cosy 3.bat 4.crush 5.motive
- 6.Confucianism 7.qualified 8.bitter
- II.1.to sign up for 2.gives off 3.is known as 4.made fire
- III.1.advertisement 考查词性转换。句意:他们在当地报纸刊登了一则广告,招聘一个秘书。由空前的 an 可知此处应该使用可数名词单数。advertisement 是可数名词,意为"广告"。
- 2.commitment 考查词性转换。句意:他们在寻找一个对这份工作有真正的奉献意识的人。由空前的 a real sense of 可知此处应该用名词形式。
- 3.enthusiastic 考查词性转换。句意:没有一个人对此很热心,所以他们决定取消这次旅行。be enthusiastic about...对.....热心;喜欢......。
- 4.to 考查固定短语。句意:他的妻子抛弃他后,他沉溺于饮酒。abandon oneself to...沉溺于.....。5.belonging 考查非谓语动词。句意:老虎是属于猫科的大型凶猛动物。句子中已有谓语动词 is,所以此处要用非谓语动词。belong to 没有被动形式,所以用现在分词短语作后置定语。
- 6.persevered 考查动词时态。句意:尽管他们失败了一次又一次,他们坚持尝试坐热气球环球飞行。persevere 与主语 they 之间是主动关系,根据从句中谓语动词 failed 可知应该使用一般过去时。
- 7.resolves 考查动词时态、语态和主谓一致。句意:每次他解决了一个棘手的问题后,他感觉他离他的最终目标更近了。resolve 在此处意为"解决",与其主语 he 是主动关系,由主句中的 feels 可知应该使用一般现在时,主语是第三人称单数,所以用 resolves。
- 8.down 考查固定短语。句意:当汤开始沸腾的时候,把炉子的火调小,只让它继续烧开着就行。 此处 turn down 意为"调小"。
- 9.to 考查介词。句意:老师会给孩子们布置一个小组讨论话题。assign...to...把......布置给......。

- 10.It 考查固定句式。句意:如此碰巧,我在昨天的聚会上遇到了那位著名的科学家。It (so) happens/happened that...(如此)碰巧.....。
- IV.1.It was such fun to play on the beach that the kids didn t want to go back home.
- 2. The problem has become so widespread that it is worthy of more attention.
- 3. There is nothing like a hot bath when you are worn out after a busy day.
- V.1.the 考查冠词。此处特指那把班卓琴,所以用定冠词 the。
- 2.whatever/what 句意:为了能活下来,他们利用他们能找到的任何东西。此处 whatever 意为 "任何东西",what 意为"……的东西",引导名词性从句,作 took advantage of 的宾语。
- 3.being 考查非谓语动词。句意:在极其寒冷的天气里没有水,这些船员就融化从海洋里取来的冰供日常使用。逗号前后没有连词,这是一个简单句,句中已有谓语动词 melted,所以此空要用非谓语动词。There being...是 There be 句式的独立主格形式,在句中作原因状语。being 是现在分词形式,表示与谓语动词同时发生。
- 4.extremely 考查词性转换。extremely 是副词,修饰形容词 cold,作程度状语。
- 5.lungs 考查名词复数。lung 意为"肺",根据常识可知人的肺有两片,所以应该用复数形式。 6.on 考查介词。feed on 意为"以……为食"。
- 7.tried 考查动词时态。 空前的 Young Perce 是主语,now a competent chef and teammate 是主
- 8.healthy 考查词性转换。空前的 stay 意为"保持",所以要用形容词作表语。

语的同位语,设空处作谓语,动作发生在过去,所以应该用一般过去时。

- 9.to become 考查非谓语动词。句意:因为变化的气温,他们照顾他们自己以使自己不因穿的衣服太多而太热,也不因穿的衣服太少而太冷。此处应用动词不定式作目的状语。
- 10.before 考查连词。句意:四个月过去之后他们最终获救。before 意为"在……之前",此处指在他们最终获救之前。

能力提升练

- I.◎语篇解读 本文是一篇记叙文。美国著名业余运动员 Glenn Cunningham 八岁时由于火灾不幸下半身失去知觉,但他由缓慢移动双腿,到扶着篱笆练习走路、跑步,最终创造了世界最快室内一英里的纪录。
- 1.D 细节理解题。 由第二段第二句中的 The doctor told his mother that he would surely die 可知医生认为 Glenn 不可能活下来,故 D 项正确。
- 2.C 推理判断题。第五段中的 He ran everywhere as fast as he could.和 Later in college, Glenn

joined the track team 说明他利用一切可能的机会练习跑步并最终有资格加入大学田径队,故可推测他那时跑得已经很快并由此得到"the Kansas Flyer"的绰号,故选择 C 项。

- 3.D 细节理解题。 由最后一段第二句中的 ran a mile in 4 minutes and 4.4 seconds, the world s fastest indoor mile 可知他创造了世界最快室内一英里的新纪录,故选择 D 项。
- 4.A 主旨大意题。 文章主要讲述 Glenn Cunningham 八岁时由于火灾下半身失去知觉,他从缓慢移动双腿、扶着篱笆尝试走路到后来练习奔跑、创造世界新纪录的经历。文章最后一句 His perseverance paid off.(他的坚持带来了成功。)点题,故 A 项正确。

【高频词汇】 1.to the amazement of 令.....惊奇的是

2.determined adj.坚定的,有决心的 3.courage n.勇气

4.eventually adv.最后,终于 5.pay off 成功;还清

长难句分析

原句 This young man, who was not expected to survive, who would surely never walk, and who could never hope to run, ran a mile in 4 minutes and 4.4 seconds, the world s fastest indoor mile! 句意 这个不被指望能活下来的、肯定永远也不能走路的、永远也没有希望跑步的年轻人,用了 4 分 4.4 秒跑完了一英里.这是世界上最快的室内一英里!

分析 这是一个主从复合句。主句是 This young man ran a mile in 4 minutes and 4.4 seconds, the world s fastest indoor mile, 是主谓宾结构,其中 the world s fastest indoor mile 是同位语。 who was not expected to survive、who would surely never walk、who could never hope to run 是三个并列的定语从句,修饰先行词 This young man。

- Ⅱ.◎语篇解读 本文是一篇议论文,主要阐述了希望对于人生的重要性,希望是使人在逆境中向着目标前进的驱动力。
- 1.E 本空后面是逗号,应该选择非完整句选项。E 项 In the ups and downs of life 是介词短语, 意为"在人生的起伏波折中",与空后的 you need a guiding force to keep you moving toward your goals 逻辑关系匹配,故 E 项正确。
- 2.G 本空后面是逗号,应该选择非完整句选项。G 项 If you lose hope(如果你失去希望),与空后的 you lose everything 逻辑关系匹配,故 G 项正确。
- 3.D 空前句 At that time hope comes to your rescue and gives you encouragement.意为"在那时希望会向你伸出援手,给你鼓励。",与 D 项 You try one more time and succeed 语意顺承,故 D 项正确。
- 4.A 空后句指出我们能做的最好的服务就是给没有希望的人希望,由此可以判断之前分别

讲了有希望和没希望的人。空前句指出有希望的人保持积极性和热情,他们能在他们所选择的任何领域成功。所以,与之对比,空处句子指出没有希望的人是失败者,他们从不会在生活中获得成功。故 A 项正确。

5.F 本空后是问号,所以应该选择疑问句选项,F 项 Is hope necessary for life 与空后句 Yes, hope gives meaning to life as without hope there is no reason to live.逻辑吻合,故 F 项正确。

【高频词汇】 1.overcome v.克服;战胜 2.upset adj.沮丧的

3.depressed adj.抑郁的;意志消沉的 4.productive adj.多产的;富有成效的

III.One possible version:

Paragraph 1:

Justin looked up and he saw the other boys rushing ahead. Refusing to give up at this crucial point, Justin clenched his teeth, jumped to his feet and ran as fast as he could. Finally, he was the fourth one to dash across the finish line. Justin couldn thelp sobbing at the thought of letting his sister down. But much to his surprise, the runner who collided with him was disqualified for breaking the rule and Justin won the third prize. Justin felt overjoyed and relieved during the award ceremony, holding the shoes close to his chest.

Paragraph 2:

Filled with pleasure, Justin walked home in no time. He could not wait to see his sister and share the good news. On his arrival, Justin found Lily was walking about outside nervously and anxiously. "Lily, see what I have got for you," Justin said excitedly, taking the prize out of his bag with his trembling hands. The instant Lily saw the shoes, her face lit up. So thrilled was she that she threw herself at Justin. "Thank you! Justin." Tears of joy welled up in their eyes as the brother and the sister hugged tightly together.